Руските туристи няма да се откажат от България
Руските туристи няма да се откажат от България / снимка: Impact Press Group, архив

Руските туристи няма да се откажат от България, защото са наясно, че не държавата е виновна за проблемите, заяви заместник-ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Григорий Саришвили на пресконференция, която българското Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) даде в Москва.

Саришвили смята още, че неговите сънародници ще продължават да идват у нас, но няма да ползват същия туроператор. Руското правителство ще обсъди изменение и допълнение на нормативната уредба, с цел намиране на механизъм за реакция от страна на държавата и недопускане подобна ситуация в бъдеще.

МИЕТ даде пресконференция в Москва в рамките на Международното туристическо изложение „Отдых 2011”, на която руските туроператори и журналисти бяха информирани за мерките, които българското правителство предприе за справяне с кризата с руските туристи.

В пресконференцията взеха участие посланикът на България в Русия Пламен Гроздавов, консулът на Република България в Москва Ангел Георгиев, изпълнителният директор на ГВА Тилко Петров, началник-отдел „Туристическа информация, анализи и проучвания" в МИЕТ Албена Методиева, изпълнителният директор на „България Ер” капитан Янко Георгиев и търговският директор на „България Ер” Мария Стоянова. В пресконференцията участие взе и зам.-ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Григорий Саришвили.

Сред присъстващите бяха също изпълнителният директор на Асоциацията на руските туроператори Мая Ломидзе и прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, обобщава БГНЕС.


Пресконференцията бе организирана, за да бъдат дадени отговори на редица въпроси във връзка с казуса, възникнал заради спора между „Алма Тур” и „България Ер”. Представителите на българското правителство изразиха своето съжаление от неприятната ситуация, в която два стопански субекта са поставили българската държава, чуждите граждани и традиционно добрия имидж на страната, като предпочитана дестинация от руските туристи.