Руската армия започна хуманитарна операция в Сирия
Руската армия започна хуманитарна операция в Сирия / БГНЕС

От началото на руската операция в Сирия над 200 селища вече са изтръгнати от ръцете на терористите от групировката "Ислямска държава". Това съобщи началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде ТАСС.

За 100 дни са освободени 217 населени места и над 1000 квадратни километра от територията на Сирия. Населението постепенно се връща в сирийските градове, където лека-полека започва пак да тече мирен живот, констатира руският генерал.

Руските самолети поразили 1097 цели на терористи за 10 дни

По време на операцията в Сирия, започнала на 30 септември, самолети от Въздушнокосмическите сили на Русия извършиха 5662 бойни излитания, руски военни изстреляха 97 крилати ракети с морско и въздушно базиране, информира Рудской. Ударите са насочени срещу инфраструктурни обекти, опорни пунктове, струпвания на военна техника и жива сила на терористите, отбелязва руската агенция.

Силите на сирийската демократична опозиция, които воюват срещу ИД заедно с правителствените войски, наброяват вече над 10 500 души. През последните дни опозиционни отряди се придвижиха с 8 километра в посока към Ракка, смятана за "столица" на ИД, и освободиха 4 населени места - територия от 60 квадратни километра, посочи генерал Рудской.

На сирийското крайбрежие посрещат руските войници с водка и спасибо

Руската армия започна хуманитарна операция в Сирия, информира той. Заради въоръжения конфликт в повечето сирийски селища има недостиг на храни, медикаменти и стоки от първа необходимост. В момента там се доставя хуманитарна помощ от редица международни НПО, включително от Червения кръст, но по-голямата част от нея попада в ръцете на екстремистите. Освен това, "неведнъж е имало опити под прикритието на хуманитарни конвои да се доставят оръжия и боеприпаси, да бъдат евакуирани ранени бойци" от джихадистките сили, обясни представителят на руския Генщаб.

Днес сирийски военен самолет Ил-76, използвал руски парашутни платформи, достави в град Дейр аз Зур 22 тона хуманитарни товари, изпратени от министерството на отбраната в Москва. Те ще бъдат разпределени от местните власти, каза той.

"Работата в тази насока ще продължи", обеща руският военачалник. Русия "и занапред ще предоставя на сирийския народ цялата възможна помощ за освобождаване на страната от екстремистите и възстановяване на мирния живот", увери Сергей Рудской.

Източник: БТА