На сирийското крайбрежие посрещат руските войници с водка и спасибо
На сирийското крайбрежие посрещат руските войници с водка и спасибо / БГНЕС

На витрината на своя магазин в Латакия, на сирийското крайбрежие, Ихаб е заменил бутилките с арак, традиционен местен алкохол, с водка. Той освен това е научил няколко думи на руски, като "спасибо" ("благодаря"), за да посрещне руските войници, изпратени в Сирия.

За жителите на този северозападен сирийски град пристигането на руските сили, за да подкрепят режима на президента Башар ал Асад срещу бунтовниците, е манна небесна, на фона на гражданската война, която опустошава Сирия от 2011 г., съсипа икономиката и прогони туристите.

Путин: Операцията в Сирия показа бойната готовност на руската армия

"Преди се търсеха предимно уиски и арак. С идването на руснаците обаче на мода вече е водката", разказва 32-годишният Ихаб, който държи малък магазин заедно с баща си в този бастион на режима, в който мнозинство са алауитите - разновидността на шиитския ислям, която изповядва кланът Асад. Като много други местни жители, Ихаб се е захванал да учи руски, за да може да общува с "новите приятели" и да ги "улесни", когато посещават неговия магазин.

"Те са истинска манна небесна във финансово отношение, нашите продажби се увеличиха с над 20 процента и (руснаците) не се пазарят", доволен е Ихаб. "Те имат право на привилегировано отношение и от време на време им правим подаръци."

Ресторант "Русия"

От десетилетия Москва и Дамаск поддържат привилегировани отношения в икономически, политически и военен план. Руските военноморски сили разполагат с база в Тартус, а много сирийски офицери са били обучени в Русия.

От края на септември руските самолети излитат от военната база Хмеймим, близо до Латакия, в която са настанени няколко хиляди руски войници, за да нанасят своите удари.

В магазин за военни униформи, руско знаме е окачено гордо на стената. Мохамед се радва на пристигането на войниците и на увеличаването на продажбите със 70 процента. Според него руските военни си взимат малките портрети на Асад, които той им предлага.

"Те станаха наши приятели, ако минат оттук, те се връщат, за да ни кажат "добър ден", твърди 26-годишният продавач, който е научил няколко думи на руски.

Руските въздушни удари извадили извън битката основните терористични групи в Сирия

Хайдар е отворил в началото на декември ресторант "Русия" в Латакия. На входа, руско знаме се вее на вятъра. Менютата са написани на кирилица и този 29-годишен мъж е наел учителка по руски език, за да обучи неговия персонал.

"Търся готвач, за да приготвя руски ястия. Ще отпечатам нови менюта и рекламни флаери на руски", вълнува се  ресторантьорът. "Руснаците раздвижиха пазара и внасят оживление, както през деня, така и през нощта".

"Спасибо"

"Спасибо, спасибо", казва топло Хайдар на своите руски клиенти, които си тръгват от ресторанта.

Едно чак такова обгрижване обаче дразни войник на сирийския режим, седнал на една от масите, който го намира за прекалено. "Ние се бием от близо пет години, но аз никога не съм виждал ресторант, наречен "Сирия" или "Сирийска армия", негодува той.

Дори преди военната намеса на Русия в конфликта, който струва живота на над 250 000 души, жителите на Латакия бяха признателни на Русия за нейната политическа подкрепа.

Лавров: САЩ щадят Ислямска държава в Сирия, за да падне Асад

В кафене "Москва", открито през 2012 г., собственикът Тарек Шаабо не взима пари от своите руски клиенти. "Те дойдоха, за да ни защитават! Най-малкото, което мога да направя за тях, е да ги приема в моето скромно кафене".

Той обяснява, че е избрал името на своето заведение "след първото вето на Русия" в Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на сирийския режим.

"Преди интервенцията имаше руски съветници, но много малко. Сега имаме руски клиенти почти всеки ден", твърди този мъж на тридесетина години. Палейки цигара със запалка, на която е изобразено логото на руската армия, той държи да бъде предадено негово послание до руския президент Владимир Путин, наричан с обич от мнозина сирийци "Абу Али": "Кажете на Абу Али Путин, че ако дойде в Латакия, има къде да отседне: кафене "Москва" е неговият дом".

Източник: БТА