Бойни кораби от Черноморския флот на Русия заемат позиции край западните брегове на Крим, за да засилят противовъздушната отбрана на анексирания полуостров в отговор на започналите в района украински ракетни изпитания, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.

Украйна започна двудневни тренировъчни ракетни стрелби. В отговор Русия постави силите си за противовъздушна отбрана в повишена готовност и каза, че се надява ученията да не нарушат международните полети.

Русия обвини Украйна, че е отвлякла двама руски военни в Крим

"Бойни кораби от Черноморския флот ще заемат позиции близо до западното крайбрежие на Крим, докато траят планираните от Украйна ракетни изпитания на 1 и 2 декември", каза руски военен източник в Крим, цитиран от РИА Новости. По думите му техвните оръжия са предназначени на първо място за сваляне на тежки противокорабни и крилати ракети.

Украински военен говорител подчерта, че изпитанията се извършват в съответствие с международното право и на поне 30 километра от въздушното пространство на Крим.

Украйна възстановява военноморския си флот

Франция призова Москва и Киев да избягват каквито и да било мерки, които биха довели до ескалация на напрежението, и да водят диалог за който Париж "е готов да допринесе по всякакъв начин".

"Франция е обезпокоена от разполагането на руски военни кораби край Крим", заяви говорителят на френското министерство на външните работи Ромен Надал.

Източник: БТА