Украйна възстановява военноморския си флот
Украйна възстановява военноморския си флот / БГНЕС, архив

Украйна възстановява и разширява военноморския си флот, за да се противопостави на укрепването на руския военен потенциал на анексирания Кримски полуостров, каза командващият украинския флот вицеадмирал Ихор Воронченко, цитиран от Ройтерс.

Програмата, която се изпълнява за тази цел, включва и поправяне на флагманския кораб на украинските ВМС - фрегатата "Хетман Сахайдачни". Възстановяването на флота ще бъде подкрепено с 30 милиона долара помощ от САЩ. Тази сума е част от целия пакет от 500 млн. долара помощ от Вашингтон за украинските въоръжени сили, който Киев се надява да получи догодина.

"Ще възстановим нашия флот стъпка по стъпка от самото начало и качеството му ще бъде по-добро от това, което остана в Крим", каза Воронченко в интервю за Ройтерс. Агенцията припомня, че Украйна загуби две трети от флота си, който беше базиран главно в Севастопол, след като Русия отне Крим от Украйна през 2014 г.

Преди анексията Москва наемаше бази от украинската държава за своя Черноморски флот, който е бил базиран винаги в Крим през последните 200 години. Тези бази, главно около Севастопол, сега се разширяват от Русия, която започна цялостна програма за милитаризиране на Крим.

Когато Москва завзе Крим, Украйна успя да предпази "Хетман Сахайдачни", десантния кораб "Юрий Олифиренко", ракетния катер "Прилуки" и няколко по-малки съда от попадане в руски ръце.

Два нови бойни катера са вече готови да влязат в строя и аз съм сигурен, че през юли идната година ще получим още четири катера, каза украинският вицеадмирал. Той добави, че в края на този месец ще се срещне с командващия ВМФ на Румъния - черноморска страна членка на ЕС и НАТО, за да обсъди с него възможността за общи действия в Черно море в случай на руска агресия.

Източник: БТА