Русия няма да убеждава Башар ал Асад да подава оставка
Русия няма да убеждава Башар ал Асад да подава оставка / снимка: Reuters

Русия няма намерение да убеждава сирийския президент Башар ал Асад да подава оставка, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за австралийския тв канал Ей Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС. Той добави, че не е в стила на руската политика да моли някого да подаде оставка. "Смяната не режимите не е наша професия", подчерта Лавров. Първият дипломат на Русия отхвърли твърденията, че Москва безусловно подкрепя режима в Дамаск и декларира: "Ние не сме приятели и не сме съюзници на Асад".

По въпроса за продължаващите доставки на руско оръжие за Сирия Сергей Лавров обясни, че има подписани договори и те трябва да се изпълняват. Същевременно той изрази увереност, че оръжието, което Русия доставя на Сирия, не се използва срещу демонстранти и не води до задълбочаване на кризата в страната.

Сергей Лавров, който е на посещение в Австралия, заяви, че Съветът за сигурност на ООН никога няма да приеме резолюция за външна намеса със сила в Сирия. "Ако опозицията отказва да седне на масата за преговори с режима, тогава каква е алтернативата - да се хвърлят бомби?", зададе той реторичен въпрос. След което подчерта, че "гарантира", че Съветът за сигурност никога няма да одобри това.

Лавров опроверга съобщенията на някои медии, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не може да се свърже с него, за да обсъдят сирийската криза. Министърът обясни, че когато днес е пристигнал в Австралия от Нова Зеландия, му е било докладвано, че Клинтън е изявила желание за разговор, но не било в правилата на руската дипломация да отказва предварително насрочени срещи. "При най-малка възможност ще проведем такъв разговор", каза Сергей Лавров, цитиран от БТА.

В Москва виден руски парламентарист заяви, че Русия е обезпокоена от констатациите, които се правят в САЩ и Европа, че режимът на Башар ал Асад е обречен и няма бъдеще. В телемост "Москва-Берлин" първият заместник-председател на комисията по международни въпроси към Държавната дума Константин Косачов се оплака, че руската позиция относно Сирия "се интерпретира несправедливо и некоректно" или като подкрепа за конкретния лидер, или като защита на руските икономически и военни интереси.

Депутатът от Думата подчерта, че главната мотивация на Русия в случая е да се действа в рамките на международното право. "Никой няма право да определя легитимността на този или онзи режим, това е изключително право на сирийския народ", заяви Константин Косачов.

Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов от своя страна заяви, че приемането на резолюцията за Сирия от Съвета за сигурност на ООН може да доведе до гражданска война в страната, предаде Франс прес. "Проекторезолюцията на Запада не предвижда компромис. Налагането й ще отвори пътя за гражданска война", предупреди Гатилов в микроблога си в Туитър.