18 души, включително дете, загинаха и най-малко 45 души са ранени при украински удари днес по центъра на град Белгород, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на руското министерство на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийни бедствия.

Областният управител Вячеслав Гладков съобщи, че е бил ударен жилищен район. В негов пост в "Телеграм" той призова всички жители да се преместят в бомбоубежищата, докато в целия град се чуват сирени за въздушна тревога.

Белгородска област, която граничи със Северна Украйна, подобно на други руски гранични зони, е подлагана на обстрел и нападения с дронове, за които властите обвиняват Украйна.

На снимки, разпространени от агенция РИА "Новости", се виждат най-малко три горящи автомобила, а други качени онлайн снимки показват издигащ се над града черен дим.

Двама местни жители заявиха пред агенция Ройтерс, че са видели издигащи се в небето ракети на противовъздушната отбрана, последвани от експлозии във въздуха, а след това и от по-силни взривове.

Вестник "Комерсант" цитира източник, близък до руския Следствен комитет, според който ракетите, изстреляни от пускова установка в Харковска област, са ударили ледена пързалка на централния площад в града, търговски център, жилищни сгради и автомобил.

Не е получен още официален коментар от Киев, но украинската новинарска агенция РБК-Украйна цитира източници, които твърдят, че силите на Украйна са нанесли удари по военни цели в град Белгород в отговор на руските бомбардировки на украински градове предишния ден.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 г. в рамките на така наречената "специална военна операция", вчера предприе най-голямата си въздушна атака в хода на войната. Украински официални представители съобщиха, че при ударите по градове и инфраструктура в цяла Украйна са загинали 31 цивилни и около 160 души са ранени.

Александър Богомаз, губернатор на Брянска област, която също се намира в съседство с Украйна, заяви днес, че едно дете е било убито при удари по "граждански обекти" в две села, без да уточнява кога са извършени нападенията.

Предишния ден руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило 13 украински ракети над Белгородска област, а Гладков заяви, че един човек е бил убит и четирима души са ранени при нападението.
Владимир Арангелов/БТА