Ромпой настоява за задължителен характер на реформите в страните в ЕС
Ромпой настоява за задължителен характер на реформите в страните в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой планира на предстоящата среща на върха на ЕС да предложи инициативи, задължаващи страните членки да предприемат антикризисни реформи. Това заяви Ромпой в интервю, публикувано в днешния брой на германския вестник „Велт” и цитирано от АФП и ИТАР-ТАСС.

„Може, например, да се поиска от всички 27 страни членки да реформират пенсионните си системи в определения срок”, подчертава той. Засега Европейската комисия прави препоръки за всяка страна членка. Според президента на ЕС обаче решаващо значение трябва да има „задължителният характер” на планираните цели. Точно този въпрос ще бъде в центъра на вниманието на европейските власти през идните месеци, отбеляза той.

„В четвъртък и петък (на 28 и 29 юни) на заседанието ще представим някои предложения по този въпрос”, допълни Ромпой. Президентът на ЕС подчерта също така, че плановете за създаване на политически съюз в ЕС засега на са приоритет, като задълбочаването на интеграцията е възможно и при сегашните споразумения.

Към политическа интеграция на страните от ЕС призова в свое интервю в списание „Шпигел” вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле, посочва БТА.

Ромпой предупреди за опасностите от твърде големи отстъпки спрямо Гърция при прилагането на антикризисни мерки. „Трябва да се вземе предвид, че излишна гъвкавост спрямо сроковете на изпълнение (на реформите) означава увеличаване на финансовите разходи за другите страни членки на ЕС”, отбеляза той.