Рисковете от трус в Непал остават високи
Рисковете от трус в Непал остават високи / снимка: БГНЕС, архив

Опустошителните земетресения, които удариха Непал през пролетта са намалили малко напрежението в разлома в Хималаите, но рискът от голямо земетресение остава все така висок, според учените.

Земетресения в Непал през април причиниха смъртта на близо 7000 души и унищожиха напълно над 500 000 жилища, като повредиха силно близо 270 000. Два мощни труса с магнитуд 7,9 (25 април) и 7,3 (12 май) бяха част от продължителна сеизмична серия. Стотици вторични трусове с по-малка сила продължиха да тревожат оцелелите. Щетите от природното бедствие бяха оценени от властите над 10 млрд. долара.

Еверест се е изместил с 3 см след земетресението в Непал

Скъсването на част от разлома, което се случи на 25 април, намали напрежението в тази част. „Въпреки това някои части от разлома в по-западна посока не са се разместили и остават „под ключ”, уточняват авторите на две изследвания, публикувани едновременно в сп. „Нейчър геосайънс” и сп. „Сайънс”, пише АФП.

Сеизмичното събитие започна в североизточната част на Катманду, след което се разпространи на около 140 км към изток. Измерванията показват, че разместването е било прогресивно, което е позволило да се избегне още по-мащабна катастрофа. „Това е голяма трагедия, но можеше да бъде много по-лошо”, обяснява пред АФП Жан-Филип Авуак, един от авторите на изследването от Кеймбриджкия университет.

Броят на загиналите в земетресението в Непал надхвърли 7700 души

Земетресенията в Непал са резултат на сблъсъка между тектонската плоча, която носи Индия, и евроазиатската плоча. В мястото, където двете плочи се срещат, тази, която се подпъхва, деформира оставащата отгоре. Като амортисьор, който се свива, границата на горната плоча абсорбира деформациите до момента, в който те станат твърде големи. Точно в този момент става земетресението.

Западната част от разлома, който бележи контакта между индийската и евразийската плоча, трябва да бъде наблюдавана отблизо, подчертават учените.

Частта от 800 км западно от Непал, която разделя мястото на трусовете през 1833 г. и 2015 г., от това в Кангра (Индия) през 1905 г., е високорискова зона. В тази част, която е по дължината на Хималаите, не е имало значимо земетресение повече от 500 години и е ясно, че разломът е под напрежение.

Източник: БГНЕС