Коби Брайънт загина с дъщеря си Джиана и още 7 пътници при катастрофата на хеликоптера на 26 януари 2019 г.
Коби Брайънт загина с дъщеря си Джиана и още 7 пътници при катастрофата на хеликоптера на 26 януари 2019 г. / Gulliver/Getty Images
Пилотът на хеликоптера, с който загина баскетболната звезда Коби Брайънт, е навлязъл в облаци, без да има право на подобна маневра. Това заяви екипът разследващи смъртта на легендата на LA Lakers, дъщеря му Джиана и още седем души на 26 януари 2019 година, съобщава „Скай нюз”.
Американският национален съвет за безопасност на транспорта посочи причината за катастрофата на хеликоптера на петкратния шампион на Националната баскетболна асоциация (НБА) Коби Брайънт.

Според Асошиейтед прес, цитирайки говорителя на агенцията Робърт Сумвалт, пилотът Ара Зобаян е бил дезориентиран поради факта, че е полетял в облаците. Отбелязва се, че движението през облаците е нарушение на държавните стандарти за сигурност.

Зобаян е летял според правилата на визуалния полет, което означава, че е трябвало да види синтеза на движението на хеликоптера. Преди да напусне облаците, вертолетът рязко се наклонил и се разбил в хълм в Южна Калифорния.

Брайънт стана шампион на НБА пет пъти с Лос Анджелис Лейкърс, за който игра от 1996 до 2018 година. Той бе избран за най-ценен играч (MVP) в редовния сезон 2007/08 и за MVP на финалите 2009 и 2010. Коби участва в All-Star Game 18 пъти и става негов MVP четири пъти. Брайънт е класиран на четвърто място в историята на лигата по отбелязани точки в кариерата си.

Той е вторият играч в историята на НБА с най-много точки в един мач – в редовния сезон Торонто Раптърс атакуващият защитник вкара 81 точки.

Освен това два пъти печели олимпийски златни медали с отбора на САЩ - през 2008 г. в Пекин и през 2012 г. в Лондон.