Израелската полиция атакува десетки палестински поклонници в комплекса на джамията Ал Акса във вторник срещу сряда през нощта.
 

израел джамия сблъсъци
БТА



Силите на реда от своя страна заявиха, че действията им са в отговор на безредици.

Палестински лекари съобщиха за седем ранени богомолци.
 

БТА


Израелските сили пречат на медицинските екипи да стигнат до джамията. 

"Седях си на един стол и четях Корана", каза възрастна жена пред Ройтерс, опитвайки си да си поеме дъх. "Те хвърлиха зашеметяващи гранати и една ме удари в гърдите", допълни тя.

Израелската полиция заяви, че е била принудена да влезе в комплекса, след като "агитатори с маски" са се заключили вътре, въоръжени с фойерверки, пръчки и камъни.
 

безредици израел джамия
БТА



"Когато полицаите са влезли, по тях са полетели камъни и голяма група агитатори в джамията е започнала да ги обстрелва с фойерверки", като един от полицаите е бил ранен в крака, допълниха израелските сили на реда. 

През последната година насилието в окупирания Западен бряг и Йерусалим рязко се увеличи и има опасения, че скоро може да се стигне до още по-голяма ескалация, тъй като свещения за мюсюлманите месец Рамазан съвпада с еврейската Пасха и с християнския Великден.
 

джамия полиция сблъсъци
БТА



Египетското министерство на вътрешните работи призова за незабавно прекратяване на "грубото нападение на Израел" срещу палестински поклонници. 

 Министерството на външните работи на Йордания заяви, че осъжда "демонстративния" щурм на джамията Ал Акса.
 
Николай Велев/БТА