Разказ на редовен посетител на атакувания нощен гей бар в Орландо
Разказ на редовен посетител на атакувания нощен гей бар в Орландо / Guliver/Getty Images

Редовен посетител на нощния гей бар в югоизточния американски град Орландо, щата Флорида, който стана в неделя през нощта сцена на най-масовото убийство в съвременната история на САЩ, заяви, че е виждал на няколко пъти нападателя да пие в заведението, предаде Асошиейтед прес.

Тай Смит разказал пред вестник "Орландо сентинъл", че Омар Матин на няколко пъти сядал сам в бар "Пулс". Той започвал да пие и ставал агресивен.

Смит не бил разговарял много с Матин, но бъдещият масов убиец му споменал, че има жена и дете.

Кървавата баня в Орландо - най-масовото убийство в историята на САЩ

Охранителната фирма, за която работел нападателят, увери, че не е имало оплаквания от негови колеги той да е проявявал раздразнителност, да е изпадал в изблици на гняв и да е заплашвал с насилие, предаде още АП.

Компанията Джи Фор Ес (G4S) e един от лидерите в бранша в САЩ.

Бивш колега на Омар Матин обаче заяви пред вестник "Ню Йорк таймс", че бъдещият масов убиец го тормозел и му пращал десетки есемеси всеки ден. Мъжът на име Даниъл Гилрой уведомил шефовете на Джи Фор Ес за поведението на Матин.

От фирмата увериха, че не са получавали такъв сигнал.

Кой е убиецът от Орландо?

Служители на оръжейния магазин във Флорида, от който Омар Матин си купил полуавтоматичната пушка и пистолета, използвани при масовото убийство, са направили всички необходими проверки на неговата биография. Това увери неговият собственик, цитиран от ТАСС. Магазинът се намира в град Порт Сейнт Луси, на около 200 километра югоизточно от Орландо, също във Флорида, където живеел Матин.

Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Орландо в четвъртък, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Белия дом. Обама ще отдаде почит на семействата на жертвите и ще изрази солидарност с хомосексуалната общност.

Бащата на стрелеца от Орландо: Не знаех, че таи такава омраза в сърцето си

Демократи в Камарата на представителите нарушиха със скандирания минутата мълчание в долната камара на Конгреса на САЩ в памет на жертвите при стрелбата в Орландо, предаде Ройтерс. По този начин те изразиха своя протест срещу отказа на републиканското мнозинство да разгледа въпроса за затягане на оръжейния контрол в страната.

Хиляди хора се включиха в бдения на много места в САЩ в памет на жертвите, предаде Асошиейтед прес.

Една от най-многолюдните възпоменателни прояви се състоя в Манхатън. На нея присъстваха кметът на град Ню Йорк Бил де Блазио и губернаторът на едноименния щат Андрю Куомо.

Източник: БТА