Японският експериментален препарат за лечение на ебола е ефикасен
Японският експериментален препарат за лечение на ебола е ефикасен / снимка: БГНЕС, архив

Препаратът за лечение на ебола авиган, разработен от японската фармацевтична компания „Тояма кемикъл”, „ако се съди по всичко е ефикасен”. Това съобщи агенция Киодо, като се позова на публикации във френски медии, където медикаментът се използва експериментално. Японската компания засега не коментира тази информация.

Изпитанието на препарата авиган се извършва върху френска медицинска сестра, която се е заразила с вируса Ебола по време на работа в епидемичната зона в Либерия и е била върната спешно за лечение в родината си. Сега тя се намира във военната болница в Сен Манде, предградие на Париж.

Авиганът, известен също като фавипиравир, е бил разработен още през 1998 г. Особеността му е, че атакува успешно полимеразата, използвана от вируса за размножаване. Към днешна дата авиганът е сертифициран като лекарство срещу грипа. Учените разполагат с данни, че той може да е полезен и срещу вируса Ебола. Те са получени по време на експерименти с лабораторни мишки.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че официално потвърдените смъртни случаи от ебола вече са надхвърлили 3400, предаде Ройтерс. Най-малко 3439 души са починали в резултат на епидемията от заразната болест в Западна Африка при 7492 регистрирани случая сочи статистиката на СЗО, която обхваща периода до 30 септември.

Повече от половината смъртни случаи, 2069, са в Либерия. 739 души са починали в Гвинея, 623 - в Сиера Леоне, и 8 - в Нигерия. По един случай на заразен човек е регистриран в Сенегал и САЩ.

Източник: БТА