Япония иска помощ от МААЕ и САЩ за ядрените реактори
Япония иска помощ от МААЕ и САЩ за ядрените реактори / снимки: Reuters

Общо 72 945 сгради са унищожени или трайно неизползваеми в Япония след земетресението и последвалото цунами от 11 март, съобщи ДПА, цитирайки японското вътрешно министерство. Разрушителният трус с магнитуд 9 предизвика гигантска вълна, опустошила широки ивици от брега, включително целия пристанищен град Минамисанрику.

До момента японските власти са евакуирали 185 000 души от районите около повредените ядрени електроцентрали Фукушима-1 и Фукушима-2, в радиус съответно от 20 и 10 километра, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ИТАР-ТАСС. Позовавайки се на Световната метеорологична организация, МААЕ съобщи, че в близките три дни вятърът ще продължи да отнася въздушните маси от японското крайбрежие към открито море.

За предотвратяване на възможно натрупване в организма на радиоактивни изотопи на йод 131, властите в пострадалите райони са доставили в евакуационните центрове 230 000 таблетки йод, които ще бъдат раздадени на населението при нужда. Йодът се използва за предпазване от рак на щитовидната жлеза в случай на излагане на радиация при ядрена злополука, отбелязва Ройтерс. Йодните таблетки засега не са раздадени на населението. Раздаването им е превантивна мярка, до която се прибягва в случай на необходимост, посочва МААЕ на страницата си във Фейсбук.

Облъчване е установено при още петима от единадесетте пострадали при експлозията в трети реактор в АЕЦ "Фукушима 1". Всички те са служители на компанията оператор "Токио електрик пауър", съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представител на компанията. Според него тези специалисти са преминали процедура по дезактивация. По-рано бе съобщено, че с радиация е облъчен човек, работещ в зоната на третия реактор заедно с цивилни специалисти от силите за самоотбрана. В предишните два дни при евакуацията от зоната в радиус от 20 км от атомната централа неголеми дози радиоактивно облъчване бяха установени при 22-ма местни жители.

Нивото на водата в охладителната система на повредения втори реактор на атомната електроцентрала в североизточния японски град Фукушима отново е намаляло значително, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на компанията оператор "Токио електрик пауър" ("Тепко"). Това възпрепятства охлаждането на горивните пръти. Причината за спадането на нивото на водата е затваряне на клапата за изпускане на пара.

Главният секретар на японското правителство Юкио Едано допусна, че горивните пръти изглежда се топят и в трите най-тежко засегнати от разрушителното земетресение атомни реактори, включително във втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1", предаде Асошиейтед прес. "Въпреки че не можем да го проверим пряко, много вероятно е това да се случва", обобщи Едано.

ИТАР-ТАСС предаде по-рано, че е започнала операция по изпускане на пара от повредения втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1". Целта бе да се намали налягането в реактора, след като бе съобщено за драстично спадане на нивото на водата. "Тепко" не изключи горивните пръти във втори реактор да са започнали да се разтапят. Правителство увери, че е малко вероятна голяма експлозия в реактора.

 

Япония иска помощ от МААЕ и САЩ за ядрените реактори
netinfo

 

Повторение на Чернобилската катастрофа в Япония е изключено, заяви за ИТАР-ТАСС генералният директор на Чернобилския център по проблемите на ядрената безопасност, радиоактивните отпадъци и радиоекологията Михаил Бондарков. При тях не може да има толкова тежка повреда, тъй като там принципът е друг и просто няма какво да гори - само вода и уран, изтъкна Бондарков. Според него японските атомни електроцентрали са показали високо равнище на сигурност, но при все това се нуждаят от модернизиране.

Ако от повече от 50 енергоблока в Япония проблеми са възникнали само в една централа, прилаганият там проект е безопасен. Дори при такова силно земетресение нямаше ядрен взрив, а само топлинен, поясни ученият. Според него специалистите трябва да проучат защо са излезли от строя охладителните системи на реактора и да направят предложения, които ще усъвършенстват блоковете.

Чернобилският център е създаден с президентски указ на 26 април 1996 г. за изследване на последствията от Чернобилската авария, на въпросите за ядрената и радиационната сигурност и изваждането от експлоатация на енергоблокове на АЕЦ.

 

Слабо вероятно е ядрената катастрофа в Япония да ескалира до ситуация, подобна на трагедията в Чернобил, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от ДПА и Ройтерс. Основната разлика е, че в никой от реакторите на АЕЦ "Фукушима" 1 и 2 не протича верижна реакция, а ядрата на реакторите са поставени в корпуси, каквито в Чернобил не е имало, заяви Амано на пресконференция във Виена. "Възможността тази катастрофа да се развие до мащабите на Чернобилската е слабо вероятна", каза той. "Тази катастрофа не е предизвикана от човешка грешка или дефект при проектирането. Тя се дължи на огромно природно бедствие, което бе отвъд човешкото въображение и опит", подчерта Амано.

В момента няма признаци от топене на горивни пръти във Фукушима, заяви на същата пресконференция представителят на МААЕ Джеймс Лайънс, допълва БТА. Заместник-генералният директор на МААЕ Денис Флори заяви, че е бил регистриран пик в нивата на радиацията в района на АЕЦ "Фукушима" на 12 март в ранните часове на деня по европейско време, след което радиационните нива са спаднали по-късно същия ден.

Японското правителство официално е поискало помощ от САЩ по въпроси, свързани с охлаждане на ядрени реактори, съобщи американската Комисия по ядрено регулиране, цитирана от световните агенции. "Комисията проучва какви отговори може да даде на тази молба. Те включват предоставяне на технически съвети", се казва в изявление на комисията. Япония също така е поискала от САЩ оборудване за охлаждане на реакторите в двете ядрени централи.

Япония официално поиска и от Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ да изпрати екип от експерти, съобщи Франс прес, като се позова на генералния секретар на МААЕ Юкия Амано. Повод за отправеното от Токио искане е критичното състояние на двете японски атомни електроцентрали. "Японските власти правят каквото могат при създалите се изключително тежки условия, за да стабилизират ядрените електроцентрали и да гарантират безопасността", подчертал Амано пред постоянните представители на страните членки на МААЕ в централата на агенцията във Виена.