Първи арести в Европа, свързани с троянски вирус
Първи арести в Европа, свързани с троянски вирус / www.sxc.hu

Британски детективи извършиха първите арести в Европа, свързани с троянски компютърен вирус, който се смята, че е заразил десетки хиляди компютри по целия свят, съобщи лондонската полиция, цитирана от Ройтерс. Троянският вирус ZeuS или Zbot , вид компютърна програма, е бил използван за събирането на огромно количество данни лична информация.

Според лондонската полиция троянският вирус е бил конфигуриран така, че веднъж след като проникне в компютър, записва банкова информация и пароли на потребителите, номера на кредитни карти и друга информация като пароли за сайтове за социални контакти.

Финансовите печалби за престъпниците и потенциалните загуби за засегнатите хора и институции са били много големи, отбелязаха детективи.

Полицията съобщи, че мъж и жена на 20 години са били арестувани на 3 ноември в Манчестър, но са били освободени под гаранция, тъй като е било необходимо допълнително разследване.

ZeuS е вид вирусен софтуер, който се използва все по-често от престъпници за получаването на огромни количества поверителна информация от хиляди изложени на рискове компютри по света", каза инспектор от отдела за борба с киберпрестъпленията на лондонската полиция. "Арестите представляват значителен пробив в усилията ни да се преборим с онлайн престъпността", отбеляза инспекторът.

Детективите подчертаха, че арестите са едни от първите в света и първите в Европа в борбата с разпространението и контрола на вируса ZeuS.