Първа по рода си операция спаси живота на двегодишно дете
Първа по рода си операция спаси живота на двегодишно дете / снимка: sxc.hu

Международен екип хирурзи направи трансплантация на трахея, направена от стволови клетки, на двегодишна южнокорейка. Това е първата подобна операция на дете в света.

Момиченцето е било родено без трахея и лекарите успели да „направят” орган заместител, използвайки стволови клетки, съобщи АФП. Те са извлечени от костен мозък и след това - култивирани върху специална тръба от пластмаса. Клетките бързо се размножили в лабораторията и образумали нова трахея за по-малко от седмица. Момиченцето Хана е родено през 2010 г. от баща канадец и майка южнокорейка. То е прекарало целия си живот до момента в болница в Сеул без да може да самостоятелно да диша, да се храни, пие и преглъща, пише БГНЕС.

Лекарите не давали никакви надежди за оцеляване. Детето е оперирано на 9 април в детската болница в Пеория, Илинойс. Вчера бе съобщено, че операцията е била успешна. Присаждането на дългата 7,62 см трахея е продължило девет часа.

Първите признаци показват, че органът функционира нормално и лекарите смятат, че детето ще може да се върне у дома и да живее съвсем нормален живот. Според ръководителя на лекарския екип - д-р Паоло Макиарини от Стокхолмския Каролински институт, най-удивителното в този случай е, че детето не само ще оцелее, но ще може да диша яде, пие, и дори да говори нормално.