Путин: Сирийският народ сам трябва да решава съдбата си
Путин: Сирийският народ сам трябва да решава съдбата си / снимка: Reuters

Световната общност трябва да даде на сирийския народ възможност сам да реши съдбата си, каза руският премиер Владимир Путин, който е и кандидат-президент, предаде ИТАР-ТАСС. „Не бива да се държим като слон в стъкларски магазин, трябва да дадем на хората възможност самостоятелно да решат съдбата си - да помагаме, подсказваме, някъде да ограничаваме, така че противоборстващите страни да нямат възможност да прилагат оръжие, но не и да се месим”.

„Несъмнено трябва да дадем възможност на народите на тези страни самостоятелно да решават тези проблеми”, каза Путин, коментирайки ситуацията в Сирия и Либия. Задачата ни е да им помогнем да направят това без външна намеса, добави той. Путин подчерта, че си дава сметка какъв е бил режимът в Либия, но добави, че в същото време е учуден, че днес никой не показва какво става в град Сирт, в други градове, които са подкрепяли бившия либийски лидер. „А там се вършат страшни престъпления, но никой не говори за това, кой знае защо забравиха. Защото това са ужасни последици от външна намеса, преди всичко въоръжена”, убеден е Путин. „Същото се отнася и за Сирия”, каза той. Той посочи, че Русия, разбира се, осъжда всяка насилие, от която и страна да идва.

Путин говори на среща с руски религиозни водачи, на която защити решението на Москва да наложи вето на резолюцията за Сирия. Той каза, че в света се засилва „култът към насилието”, че не бива едни страни да се месят в работите на други и предупреди, че Русия не бива да позволява такава намеса във вътрешните й работи, предаде Ройтерс.

Разговорите в Дамаск на руския външен министър Сергей Лавров и на шефа на руското разузнаване Михаил Фрадков са показали, че в сирийската криза има „възможност да се стигне до политически процес”, заяви в Twitter руският заместник-външен министър Генадий Гатилов, предаде ИТАР-ТАСС.

В руското външно министерство казаха, че сирийският президент Башар Асад, с когото се срещнаха Лавров и Фрадков, е изразил готовност да изпрати официална делегация, която да участва в междусирийска среща в Москва.

Във вторник руската делегация е предала на Дамаск карти, на които са посочени основните райони на струпване на отряди на въоръжената опозиция, пише арабският вестник „Аш шарк ал аусат”, позовавайки се на източници от обкръжението на сирийското ръководство, предаде РИА Новости.

Според активисти на сирийската опозиция началникът на руското разузнаване е предал на сирийските власти сателитни снимки на „всички бази и места на дислокация на въоръжените отряди на Свободната сирийска армия”. Вестникът отбелязва обаче, че тази информация не е „изцяло потвърдена”.

Свободната сирийска армия, съставена от дезертьори от редовната армия, е смятана за въоръжено крило на опозицията, отбелязва РИА Новости.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес, че има много малко доверие в резултатите от визитата в Сирия на руския външен министър Сергей Лавров, предаде АФП. „Смятам, че имаме много малко доверие по този въпрос”, заяви Камерън на седмичното заседание с въпроси към министър-председателя в Камарата на общините. Британският премиер отговори на въпрос за визитата на руския външен министър и ветото, което Русия и Китай наложиха в събота на проекторезолюцията, внесена в Съвета за сигурност на ООН от западни и арабски страни, които осъждат репресиите в Сирия. „Русия трябва да осъзнае какво е направила”, допълни Камерън, като отново разкритикува „ужасния режим” на президента Башар ал Асад, „отговорен за кръвопролитията”.

Турция е готова да организира „в най-скоро време” международна конференция с регионални и международни участници във връзка със сирийската криза, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от АФП. „Решени сме да организираме един форум на широка основа за постигането на международно споразумение със страните, които са обезпокоени от ситуацията в Сирия”, заяви турският външен министър за турската телевизия НТВ.

Същевременно Давутоглу съобщи, че турският премиер Реджеп Таийп Ердоган ще обсъди ситуацията в Сирия в телефонен разговор с руския президент Дмитрий Медведев, предаде Ройтерс.

Ердоган каза във вторник, че страната му подготвя нова инициатива със страни, които се противопоставят на сирийското правителство, и описа ветото на Китай и Русия върху резолюция на ООН за Сирия като „фиаско”.

Обещанията, дадени от сирийския президент Башар ал Асад на Русия за прилагане на реформи и за спиране на репресиите срещу продължаващите от 11 месеца протести, са „манипулация” и Франция не им вярва, каза френският външен министър Ален Жупе. „Това е манипулация и ние няма да се хванем на нея”, каза Жупе за радио Франс Енфо, попитан дали смята, че Асад е бил искрен. „Не за първи път някой отива да се срещне с Башар и получава уверения”, заяви той, цитиран от Ройтерс. Жупе припомни, че преди време и турският външен министър Ахмет Давутоглу му е разказвал как шест часа е убеждавал сирийския президент да спре насилието, а на следващия ден е имало стотина убити. Изобщо не вярвам на обещанията на сирийския режим, който се е дискредитирал, заяви той.

Европейският съюз се подготвя за евентуално евакуиране на гражданите си от Сирия и обмисля възможността за забрана на търговските полети с тази страна, съобщи АФП, като се позова на високопоставени дипломати в Брюксел. Тази подготовка става в момент, когато обстановката в Сирия изглежда блокирана поради непреклонността на президента Башар ал Асад и слабите резултати, постигнати досега от международните дипломатически усилия.

„Ние сме изправени пред стена и трябва да се опитаме да я изкачим”, резюмира един от европейските дипломати, който изрази опасения, че насилието срещу цивилното население в Сирия ще продължи още дълго време.

Дипломатическата служба на ЕС изпрати спешно в региона, в частност в Ливан и Йордания, екипи от експерти, които да подготвят репатрирането в тези страни на няколко хиляди европейски граждани, намиращи се в Сирия, както и граждани на трети страни, в случай на необходимост.

Става дума за „най-лошия сценарий”, но ЕС трябва да се подготви предварително за него, като координира усилията в региона, посочи друг дипломат.

Едновременно с това европейските страни подготвят нов пакет от санкции срещу Дамаск, които се очаква да бъдат одобрени в края на месеца. Сред обсъжданите идеи са прекъсване на всички търговски полети със Сирия, както предлага Германия. Но „всички страни членки на ЕС не са съгласни по този въпрос”, защото подобна забрана може да попречи на евакуирането на чужденци от Сирия, ако възникне такава необходимост, изтъкна единият от дипломатите.

За сметка на това вече се очертава съгласие по други обсъждани санкции: замразяване на авоарите в Европа на сирийската централна банка и ембарго върху износа на фосфати, злато и ценни метали от Сирия.