Путин: Русия е против намесата във вътрешните работи на суверенни държави
Путин: Русия е против намесата във вътрешните работи на суверенни държави / снимка: БГНЕС

Русия се е обявявала и се обявява против намесата във вътрешните работи на суверенни държави, защото такава практика води до неудържимо разпространение на тероризма там, а в близост до руските граници доведе до трагедията в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин на церемония по награждаването на висшите офицери, състояла се в Кремъл, съобщава ТАСС.

Ню Йорк таймс: Путин сее разделение в ЕС в опит да подкопае санкциите

"Ние сме против намесата във вътрешните работи на суверенни държави и провокирането на въоръжени конфликти. Подобна практика по отношение на редица страни от Северна Африка, Средния и Близкия изток доведе там до неудържимо разпространение на тероризма, а в близост до нашите граници породи кървавата драма при съседите в Украйна", заяви Путин.

Путин твърди, че отказал предложение на Порошенко за Донбас

Руският президент подчерта, че Москва няма да приеме политиката на поощряване на нацизма и екстремизма, разпалването на вражди между народите и ескалацията на военните заплахи. Припомняйки събитията от Втората световна война, той отбеляза, че живеещите в Русия народи са били подложени на тежки изпитания в борбата с нацизма и е техен дълг да помнят уроците й.

"Днес виждаме, че някои страни все повече променят своята политика в посока на неограничени изпреварващи действия с настъпателен характер. В резултат нараства потенциалът за конфликти в стратегически важни за Русия райони. Възникват заплахи, които не можем да не отчитаме", добави руският президент. Русия "в тази връзка ще продължи да укрепва своята сигурност преди всичко чрез усъвършенстване на военната организация и активното взаимодействие с държави, които се стремят към мир, стабилност и развитие", подчерта той.

Какво би станало, ако други световни лидери постъпят като Путин?

От началото на годината служители на Федералната служба за сигурност са предотвратили редица престъпления с терористична насоченост. Над 120 участници в бандитски формирования са задържани, 20 са неутрализирани, включително трима главатари, подчерта руският държавен глава. Той изрази надежда, че ФСС ще работи също толкова настъпателно и в други направления. Като първа цел Путин посочи "контраразузнавателната дейност, гарантирането на икономическата сигурност, борбата с корупцията, кражбите и нецелевото използване на бюджетни средства". Руският президент изрази увереност, че граничната служба и занапред ще пази надеждно държавните граници от терористи, контрабандисти и нелегални емигранти.

Русия изключва възможността да върне Крим на Украйна

Повишени изисквания се поставят и към разузнавателната служба, добави Путин. "От своевременността и достоверността на получената от вас информация, от точността на аналитичните оценки и прогнози до голяма степен зависят дългосрочните държавни решения в сферата на сигурността", подчерта Путин.

Източник: БТА