Ню Йорк таймс: Путин сее разделение в ЕС в опит да подкопае санкциите
Ню Йорк таймс: Путин сее разделение в ЕС в опит да подкопае санкциите / снимка: БГНЕС, архив

Владимир Путин сее разделение в Европейския съюз в опит да подкопае санкциите, пише "Ню Йорк таймс" в статия за отношенията на руския президент с някои от държавите в Европейския съюз. Изданието отбелязва, че Путин методично взима на прицел "чрез омайване, пари и разпалване на исторически и идеологически въглени най-слабите брънки в Европейския съюз, за да установи влияние в някои от най-проблемните ъгълчета на Европа".

Според "Ню Йорк таймс" една от очевидните цели е да сломи крехкото западно единство във връзка с конфликта в Украйна.

Вестникът припомня, че утре гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети Москва, както преди него направи кипърският президент Никос Анастасиадис, и че преди посещението си министър-председателят на Гърция се е обявил против санкциите срещу Русия, окачествявайки ги като "политика, водеща към задънена улица".

В неделя усилията на Путин да отлюспи поддръжници в ЕС причиниха нови разногласия, след като посланикът на САЩ в Прага разкритикува решението на чешкия президент Милош Земан да присъства на военния парад в Москва на 9 май.

В тази връзка "Ню Йорк таймс" припомня и визитата през февруари на Путин в Унгария.

Вестникът обобщава, че Русия засега не съумява да обърне тази подкрепа в по-конкретни действия срещу санкциите, които изискват одобрението на всички 28 държави членки на ЕС. Според изданието обаче се очертава натиск за пробиването им.

Източник: БТА