Путин обвини Украйна за катастрофата на малайзийския боинг
Путин обвини Украйна за катастрофата на малайзийския боинг / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин смята, че Украйна носи отговорността за вчерашната катастрофа на самолета на Малайзийските авиолинии, предаде ИТАР-ТАСС.

„Несъмнено държавата, над чиято територия това е станало, носи отговорността за тази страшна трагедия”, каза руският държавен глава късно снощи. Той заяви това на съвещание по икономическите въпроси, което предложи да започне с минута мълчание в памет на жертвите на катастрофата. „Тази трагедията нямаше да се случи, ако на тези земи имаше мир, ако не бяха възобновени бойните действия в Югоизточна Украйна”, заяви Путин.

Той нареди на руското правителство да направи всичко за подробно разследване на случилото се. Трябва да направим всичко, което зависи от нас, така че обективната картина на случилото се да стане достояние и на нашата общественост, и на обществеността на Украйна, и на целия свят, каза руският президент, предава БТА

Той подчерта, че случилото се е „напълно недопустимо” и никой няма право да го подмине, без да бъдат направени съответните изводи и без да се получи обективна информация. Путин каза, че вече се е разпоредил руските военни ведомства да окажат необходимата помощ в разследването „на това престъпление”.

В интервю за в. „Украинска правда” днес главният прокурор на Украйна Виталий Ярема обаче коментира, че проруските бунтовници в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики не разполагат с украински ракетни комплекси „Бук” и С-300.

„След като беше свален пътническия самолет, военните доложиха на президента, че у терористите няма наши ракетни комплекси „Бук” и С-300. Няма случаи на залавяне на такова въоръжение”, посочи главният прокурор.

Снощи съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко заяви, че Боингът на Малайзийските авиолинии с 298 души на борда бил свален от зенитно ракетен комплекс „Бук”, припомня агенцията.