Путин, Назарбаев и Лукашенко подписаха за Евразийския икономически съюз
Путин, Назарбаев и Лукашенко подписаха за Евразийския икономически съюз / БГНЕС

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко подписаха договор за създаване на голям търговски блок, за който те се надяват, че ще се противопостави на икономическата мощ на САЩ, Европейския съюз и Китай, предаде Ройтерс.

Договорът за Евразийски икономически съюз ще влезе в сила на 1 януари, след като бъде одобрен от парламентите на трите страни.

"Разбира се, нашата среща има особено и - без да преувеличаваме - епохално, историческо значение", каза Путин малко преди подписването на договора в казахстанската столица Астана.

Назарбаев заяви, че за него новият съюз е "мост между Изтока и Запада".

Беларуският президент Лукашенко каза, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин Назарбаев и Лукашенко подписаха за Евразийския икономически съюз
netinfo
Путин, чиито надежди да си осигури място в историята с този съюз пострадаха от отказа на Украйна да се присъедини към новия блок, отрича съюзът да е опит за възстановяване на съветската империя, която рухна през 1991 г.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2,7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол. Договорът задълбочава връзките, изградени, след като трите страни направиха първата крачка за създаване на митнически съюз през 2010 г. Той ще гарантира свободния транзит на стоки, услуги, капитали и работна сила и ще координира политиката във водещи сектори на икономиката.

Путин Назарбаев и Лукашенко подписаха за Евразийския икономически съюз
netinfo
Освен Украйна други бивши съветски републики също отказват да се присъединят към съюза, въпреки че Армения и Киргизстан обмислят възможността за включване, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА