Прокуратурата в Охрид обвини двама за потъването на „Илинден
Прокуратурата в Охрид обвини двама за потъването на „Илинден / cнимкa: DarikNews, архив

Прокуратурата в Охрид днес е изготвила обвинителния акт във връзка с потъването на туристическото корабче „Илинден". Обвинения са повдигнати на капитана на кораба Сотир Филевски и на представителя на компанията "Лойд" Бранко Баич, съобщи македонското електронно издание „Кирилица".

Според държавното обвинение на Македония Баич е отговорен за това, че е издал техническото разрешение за ползването на кораба, уточнява БГНЕС. Разрешението за плаване той е подписал в качеството си на представител на компанията „Лойд", която извършва технически контрол на плавателните съдове в Охридското езеро.

Филевски и Баич ще отговарят пред съда по обвинение в предизвикване на „тежки дела за сигурността на лица и имущество в транспорта". Тъй като Баич е хърватски гражданин предстои обвинителния акт против него да бъде предаден чрез Министерството на правосъдието на Македония до компетентните съдебни органи на Хърватия.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември..На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.