принц Уилям
принц Уилям / БТА
Британският престолонаследник принц Уилям ще посети жилища, които се строят в рамките на инициатива в подкрепа на бездомните хора в Шефилд, съобщи Би Би Си.

Началото на тази година за принца и принцесата на Уелс беше трудно. Кейт претърпя коремна операция и от известно време се възстановява. Очаква се тя да се върне към публичните си задължения след Великден.

Въпреки това принц Уилям ще постави акцент върху един от най-важните си проекти - амбициозна петгодишна схема за справяне с проблемите на бездомните хора, която стартира миналата година на шест места във Великобритания.

Сред тях е и Шефилд, където принцът на Уелс ще се срещне с хора, сблъскали се с жилищна несигурност и ще чуе за някои от проектите, насочени към решаване на проблема, който изглежда се задълбочава.



„Инициативата Homewards е водещият проект на принц Уилям и той лично се интересува от това как се развиват партньорствата на местно ниво“, каза източник от британския кралски двор, цитиран от Би Би Си.

Във връзка с посещението на принца търговската веригата Homebase ще дари 1500 „стартови пакета“ с мебели, боя и други предмети в помощ на семействата, които се местят в нови жилища.

Оказана ще бъде подкрепа и от някои от наемодателите в Шефилд, като 33 имота с три и четири спални ще бъдат предоставени на „семейства, които са на ръба на бездомността“.

Целта на проекта Homewards е да обедини граждански и благотворителни организации, както и търговски партньори в местни коалиции.
Мащабът на проблема в Шефилд бе подчертан от годишните данни, според които 4000 души или семейства са подали молби за регистрация като бездомни, което е най-високото ниво досега и с 500 повече от предходната година, припомня Би Би Си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анна Владимирова/БТА