Приключи експертизата на кораба „Илинден
Приключи експертизата на кораба „Илинден / снимка: DarikNews

С проверка на стабилността на кораба „Илинден", извършена от международна експертна комисия, в събота в Охрид приключи експертизата, която трябва да посочи възможните причини за потъването на кораба, пише македонският „Утрински весник".

Специалната комисия трябва да предостави резултатите от експертизата на съдия-следовател Весна Кичеец. Според нея случаят бързо ще бъде приключен и ще бъде внесен в Основната прокуратура, след което се очаква да бъде повдигнато обвинение.

Засега единственият заподозрян за потъването на „Илинден" на 5 септември, при което загинаха 15 български туристи, е капитанът Сотир Филевски.

„Все още не съм запознат с експертизата от проведените тестове на кораба „Илинден" на колегите от Македония. На базата на отправената ни молба за правна помощ очаквам тези резултати, както и резултатите от всички експертизи, които са направени в Македония, да бъдат получени в България". Това каза по този повод пред Агенция „Фокус" зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов. По думите му, за да се повдигат обвинения на когото и да било, е необходимо да има изготвена експертиза и в България, която да отговори на въпросите, технически какво се е случило и каква е била конкретната причина за потъването на кораба „Илинден".