Президентът на Южна Корея се извини за действията на властите след катастрофата с ферибота
Президентът на Южна Корея се извини за действията на властите след катастрофата с ферибота / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Южна Корея Пак Гън Хе се извини за действията на властите след катастрофата на ферибота, при която загинаха повече от 190 души, предаде РИА Новости.

Пак призна, че правителството не е съумяло да предотврати инцидента и да организира достатъчно ефективно работата в първите дни на спасителните операции. „Извинявам се пред нацията. Тежко ми е, че бяха изгубени толкова скъпоценни животи”, заяви държавният глава.

Днес спасителите успяха да извадят на повърхността телата на четири души, като по този начин броят на жертвите на трагедията вече е 193. В неизвестност са 109 души. Тази нощ съвместна група от граждански и военни спасители не можа да работи заради вятъра, дъжда, високите вълни и силното подводно течение. Въпреки това спасителите възнамеряват да продължат търсенето, предава БТА.

Най-големеят пътнически ферибот в Южна Корея с водоизместимост 6825 т потъна на 16 април край югозападните брегове на Корейския полуостров. На борда на плавателния съд имаше 476 пътници и членове на екипажа, 325 от които - ученици от училище в южнокорейския град Ансан. Спасени бяха 174 души, включително капитана и голяма част от екипажа.