Предсрочни парламентарни избори в Сърбия на 16 март
Предсрочни парламентарни избори в Сърбия на 16 март / БГНЕС, архив

Сръбският президент Томислав Николич съобщи, че обявява предсрочни парламентарни избори в страната на 16 март, което става по искане на управляващата Сръбска Прогресивна партия /СПП/, радваща се на повишаване на рейтинга след старта на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

"Току що подписах указ за разпускане на парламента и за организиране на парламентарни избори на 16 март", посочи Николич на кратка церемония, предавана на живо от държавната телевизия. "Очаква ни много работа, трябва да бъдат извършени болезнени реформи, които ще доведат до подобряване на живота на нашите граждани", добави държавният глава, подчертавайки, че страната трябва да изпълни условията, които ЕС подставя на всяка държава кандидат.

В неделя консервативната проевропейска СПП на влиятелния вицепремиер Александър Вучич се обяви за провеждане на предсрочни избори две години преди края на официалния мандат на сегашния парламент, припомня БГНЕС. "Моето предложение е да проверим волята на народа. Дойде време да даваме отчет пред избирателите", каза Вучич.