“Празнувайте с достойнство зоват билборди в Прищина
“Празнувайте с достойнство зоват билборди в Прищина / Снимки: Владислав Велев

Часове преди очакваното обявяване на независимост на Косово по улиците на столицата Прищина се появиха билборди, които призовават за отбелязването па разумен начин на Декларацията за независимост. Очаква се тя да бъде обявена в ранния следобед в неделя, 17 февруари.

Премиерът на Косово Хашим Тачи предупреди за възможни прекъсвания на тока в неделя и понеделник и за евентуални сривове в мрежите на мобилните телефони. Персоналът на международните институции пък беше посъветван да се пази от „стрелба от радост”. Засега обаче в Прищина е спокойно, градът е окичен с транспаранти и знамето на Албания.

Но наред с признаците на радост, по стените на някои сгради се появиха надписи, отричащи новосъздадените двухилядни цивилни сили на ЕС – EULEX. Тази мисия беше одобрена от ЕС и има за цел чрез включените в нея полицаи, юристи и митничари да гарантира правата на малцинствата в новата държава и да пази държавните институции от политическо вмешателство.

Косовските вестници твърдят, че в неделя сутринта, в 10 ч, премиерът Хашим Тачи ще отиде в парламента, за да поиска извънредна сесия. Тя ще се проведе в 15 ч, а в 17 ч местно време Тачи и президентът Фатмир Сейдиу ще направят обръщение към населението на Косово. В него Тачи ще обяви, че Косово е мултиетническа и демократична държава. Косово ще потвърди, че планът за независимост ще бъде наблюдаван от международната общност, както беше договорено. Европейският съюз ще бъде поканен да създаде мисия в Косово, а НАТО – да остави войските си в страната.

От началото на следващата седмица останалите държави трябва да кажат дали признават независимостта на Косово. Предполага се, че около 20 държави, сред които САЩ, Великобритания и страни от ЕС, ще направят това незабавно.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!