Пожарникари монтираха „папския” комин
Пожарникари монтираха „папския” комин / снимки: Reuters

Пожарникари монтираха на покрива на Сикстинската капела във Ватикана комина, появата на бял дим през който ще съобщи на света, че е избран приемник на папа Бенедикт XVI.

115 кардинали от Римо-католическата църква ще участват в конклава, който започва на 12 март. За първи път комина ще запуши във вторник вечерта, като очакванията са, че от него ще излезе черен дим, т.е. че папа не е избран. За победа на евентуален кандидат е необходимо одобрението на 2/3 от участниците в конклава, плюс още един глас. 67 от кардиналите са назначени от папа Бенедикт XVI, останалите - от неговия предшественик Йоан-Павел II.

От сряда нататък всеки ден ще има по две гласувания - съответно в 13.00 и 20.00 ч. Това ще продължи, докато един от кандидатите не получи подкрепата на 77 кардинали. Тогава от комина ще излезе бял дим.

До избора на нов папа Сикстинската капела ще е истинска крепост на секретността, като със специална технология ще бъдат заглушавани всякакви комуникации, които биха могли да нарушат тайните на ставащото по време на конклава.

Пожарникари монтираха папския комин
netinfo

За да изберат Бенедикт XVI през 2005 г., на кардиналите им бяха необходими три дни, припомня БГНЕС.

Въпреки потайността, окръжаваща конклава, в италианските медии се появиха някои от темите на дискусиите за промени в бюрокрацията на Светия престол, както и положението с Ватиканската банка. През 2012 г. европейски регулаторни органи констатираха, че трезорът на Светия престол не полага достатъчно усилия в борбата срещу прането на пари.

По времето на Бенедикт XVI Римо-католическата църква беше разтърсена от световен скандал заради сексуалните посегателства към деца от свещеници.