/ iStock
Горски пожари, бушуващи в Алжир по време на гореща вълна, са убили най-малко 15 души и доведоха до масова евакуация, съобщи правителството.

Тъй като температурите в някои части на северноафриканската страна достигнаха 48°С, в 16 провинции бяха регистрирани 97 пожара, раздухвани от силни ветрове, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Пожарите са ранили 26 души и са обхванали жилищни райони, съобщи министерството и добави, че повечето от тях са потушени.

По данни на министерството около 1500 души са били евакуирани от провинциите Бежая, Буира и Джиджел, разположени източно от столицата Алжир.

В трите провинции в средиземноморския крайбрежен район на Алжир пожарите са най-тежки.

Президентът на страната Абделмаджид Теббун изрази съболезнованията си на семействата на загиналите като отбеляза, че жертвите са както цивилни, така и военни.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че за борба с пламъците са мобилизирани 7500 пожарникари и 350 пожарни автомобила, подпомагани от въздушна противопожарна техника.

В момента се провеждат операции за потушаване на пожари в шест провинции, допълва се в съобщението, като се призовават гражданите да "избягват засегнатите от пожарите райони" и да съобщават за нови пожари на безплатните телефонни номера.

"Службите за гражданска защита остават мобилизирани до пълното потушаване на пожарите", заявиха от министерството.

Според службите за гражданска защита, в североизточната провинция Тизи Узу късно в неделя са били потушени 15 пожара.

 
БГНЕС