Порошенко: Днес е исторически ден за Украйна
Порошенко: Днес е исторически ден за Украйна / снимка: БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че днес е исторически ден за страната му, съобщава БГНЕС.

Той каза това при пристигането си в Брюксел за подписването на споразумението за асоцииране с ръководителите на ЕС. "Това е исторически ден за моята страна, най-важният от независимостта", заяви Порошенко.

Украйна подписва икономическо и търговско споразумение с ЕС, което е от 1200 страници и определя правилата за всичко - от пуйките до лалетата, сиренето и машинните съоръжения. Споразумението е много повече от документ за експертите. То бе катализатор за революция и причина за смъртта на мнозина украинци. Сега надеждата е, че пак то ще предизвика друг вид революция в корумпираната и зле представяща се украинска икономика, пише БТА.

Споразумението включва и перспективи за бърза промяна в страната, която е богата на хора и ресурси, но е изостанала зад много от бившите си съветски посестрими.

Предишният украински президент Виктор Янукович планираше да подпише споразумение, но под натиска на Москва се отказа, предизвиквайки с решението си протести, продължили месеци. В крайна сметка тъкмо тези протести го принудиха да избяга в изгнание и доведоха до нови избори. Така настоящият държавен глава Петро Порошенко ще подпише документа на церемония в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

Споразумения за асоцииране с ЕС днес ще подпишат също Грузия и Молдова, допълва агенцията.