Популярността на Барак Обама сред жените е намаляла
Популярността на Барак Обама сред жените е намаляла / снимка: Reuters
Обама е загубил 16 процента от популярността си сред жените
58008
Обама е загубил 16 процента от популярността си сред жените
  • Обама е загубил 16 процента от популярността си сред жените

Бившият губернатор Мит Ромни води на президента Барак Обама с около 2 процента в надпреварата за Белия дом, сочи допитване на Асошиейтед прес. Резултатите се появиха само часове след като самият Обама заяви в интервю по Ен Би Си, че популярността му все още е по-висока от тази на републиканеца Ромни. Според допитването Ромни е сразил надмощието на Обама сред жените, а обратното се е случило сред мъжете. Статистиката излиза по-малко от ден след като Обама получи предизвикателство от мултимилиардера Доналд Тръмп, който предложи да дари 5 милиона долара за благотворителни цели ако Обама му предостави документация от следването си и от молбите си за паспорт. Статистиките обаче имат и незабавен отзвук върху гласоподавателите, тъй като в повечето щати урните за президентските избори вече са отворени.

Според допитването на Асошиейтед прес президентът Обама е загубил 16 процента от популярността си сред жените, като в момента нежният пол е наравно разделен в подкрепата си за двамата кандидат-президенти. Настоящият обитател на Белия дом обаче е спечелил около 8 процента повече подкрепа при мъжете, сред които в момента преобладава подкрепата за Ромни с около 5%. За да контрира това, в последните дни Обама се опитва да си докара дивиденти от скорошно изказване на републикански сенатор, че жените, забременели след изнасилване, трябва да се смирят с Божията воля.

И двете основни партии в Америка се отнасят много по-сериозно към кампаниите си в оставащите по-малко от две седмици преди официалния ден на изборите, 6 ноември, тъй като гласуването в Америка реално вече е започнало. В повече от 30 щата има избирателни пунктове, които работят в събота и неделя, като най-върлите поддръжници на кандидатите опъват палатки, за да бъдат първи. Предлагат се също така избирателни формуляри, които могат да се попълват и изпращат по пощата. В някои щати се предвижда повече от половината от населението да гласува преди 6 ноември. В Колорадо например се очаква това да са цели 85%, като цифрата за цялата страна вероятно ще е повече от 35%. Самите Барак и Мишел Обама гласуваха в Чикаго.

Барак Обама усърдно се старае да бъде уравновесен предвид предизвикателството, отправено му от поддръжника на републиканската партия Доналд Тръмп, който продължи кампанията си за търсене на документация, свързана с миналото на президента. Самият Обама погледна на случката с хумор по време на разговор с телевизионния водещ Джей Лено:

Каква е цялата тази работа между Вас и Тръмп? Напомня ми на отношенията ми с Летърман! Какво толкова има против Вас?!

Всичко това датира от времето, когато двамата израствахме заедно в Кения. Все имахме сблъсъци на футболния терен. Него не го биваше много, за което го беше много яд. Когато най-накрая се преместихме да живеем в Америка си мислех, че ще се помирим. Но така и не му мина.