Полицията пое контрола в Кишинев
Полицията пое контрола в Кишинев / снимки: БГНЕС

Специалните отряди на молдовската полиция за борба с безредиците напълно си възвърнаха през нощта контрола върху сградите на парламента и президентството, атакувани и ограбени от разбунтували се протестиращи, съобщиха осведомителните агенции. По данни на Интерфакс след 1 часа в центъра Кишинев са влезли допълнителни полицейски сили, което са заели позиции вътре в двете сгради. Това е било направено, след като нахлулите в сградите мародери са се разотишли, за да се избегнат ненужни жертви, предаде ИТАР-ТАСС. 

   

Кореспондент на Франс прес предаде от мястото на събитията, че десетина демонстранти, останали до късно вечерта около запален огън пред парламента, са били арестувани. Не се уточнява точният им брой.

 

Засилена е охраната на Централната избирателна комисия, министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на правосъдието, на обществената телевизия, както и на сградата на правителството, където според някои медии министрите са заседавали през нощта.

   

По улиците на Кишинев патрули проверяват документите на всички минувачи. На шосетата, водещи към града, има много полицаи, чиято задача е да не допуснат в столицата да пристигнат привърженици на опозицията от останалата част на страната.

 

През изминалата нощ в района на Кишинев е била прекъсната мобилната връзка. Спрени са били някои румънски кабелните канали, които са предавали от мястото на протестите, прекъсната е била интернет връзката. 

   

Агенция РИА Новости цитира мнението на европейски политолог за събитията в Молдова, които той нарича революция. Андрю Уилсън от Европейския съвет за външни отношения смята, че протестите и безредиците в

Полицията пое контрола в Кишинев
netinfo
Молдова са "насилствена "революция на нетърпимостта", която се отличава от "оранжевата революция" в Украйна. Този път тълпата е разгневена не от победата на комунистите на изборите, постигната благодарение на различни номера, а от растящата корупция в редовете на компартията, от обвързването й с Русия и от надвисналата икономическа криза, казва той.

   

Противниците на властите заявиха, че ще продължат протестите докато не бъдат обявени нови избори, предаде ИТАР-ТАСС. Очаква се, че още днес опозицията ще направи опит да докара в столицата свои привърженици от провинцията.

 

Лидерите на опозиционните сили - на Либералната партия Дорин Киртоака и на Либерално-демократическата Влад Филат се отказаха от предложението на властите за повторно преброяване на бюлетините. Пред кишиневската телевизия ПРО двамата лидери заявиха, че безредиците са били организирани от "външни деструктивни сили". Според тях сред демонстрантите е имало провокатори, допълва БТА.

   

На изборите в неделя компартията получи 49,95 процента от гласовете, което и осигурява 61 от мандатите в 101-местния парламент. Опозиционните партии получиха общо 35 на сто от гласовете. Изборите бяха признати за демократични от международните наблюдатели.