Почина Борис Елцин
Почина Борис Елцин / netinfo
На 76-годишна възраст почина бившият руски президент Борис Елцин, съобщи неговият говорител.

Борис Елцин ще остане в световната история с това, че е единственият руски управник, който сам и доброволно слезе от властта. Направи го символично часове преди новата 2000 година, като мнозина все още си спомнят телевизионните кадри с облечения в тежък балтон Елцин, който посреща на вратата на кабинета си влизащия Владимир Путин.

Преди да се стигне дотам обаче роденият на 1 февруари 1931 година Елцин минава през влизането си в Комунистическата партия на Съветския съюз едва 30-годишен през 1961 година, битките си с Горбачов, които водят до изключването му от Политбюпо 27 години по-късно.

Няма как в историята да не остане човекът, който през август 1991 година се разправи с пучистите и върна в Москва арестувания Горбачов, който на 8 декември същата година подписа края на Съветския съюз и после спечели безапелационно втори мандат.

Елцин сменяше като носни кърпички своите премиери – Черномирдин, Кириенко, Примаков, Степашин, преди да намери Путин. Мнозина твърдяха, че Елцин прекалява с пиенето, оператори документираха как пощипва секретарка в Кремъл – в крайна сметка със сигурност първият руски президент заслужава признанието, което светът ще му отдаде.


Погребението на първия руски президент Борис Елцин ще се състои в сряда, 25 април, на Новодевическото гробище, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Президентът Владимир Путин обяви 25 април за ден на национален траур във връзка със смъртта на Борис Елцин.