Пирати похитиха нов кораб с осем български моряци
Пирати похитиха нов кораб с осем български моряци / cнимка: vesseltracker.com
Пирати похитиха нов кораб с български моряци
24720
Пирати похитиха нов кораб с български моряци
Зам.-министър Марин Райков
  • Пирати похитиха нов кораб с български моряци
  • Зам.-министър Марин Райков

Сомалийски пирати отвлякоха още един кораб, на борда на който има български моряци. Това съобщи за Дарик капитан Продан Раданов, управител на фирмата оператор на кораба "Зодиак Шипинг".

Плененият кораб "Ейшън Глори", който плава под британски флаг, превозва автомобили. Той е с 25-членен екипаж. На борда му има осем българи - четирима-петима от тях са варненци, другите са от Велинград, Ямбол и Шумен. Капитанът на отвлечения "Ейшън Глори" е на 36 години, съобщи пред Дарик капитан Раданов. Освен него българите на борда са готвачът, двама фитери, двама моряци, мотористи, рулеви и камериер.

Плавателният съд е отвлечен снощи в 21.12 часа българско време на 620 мили от сомалийския бряг. Той бил на път от Сингапур за Джеда. По информация на капитан Раданов, всички българи на борда са живи и здрави.

"Тези, които могат да влияят и на политика, и на нещата, които се случват в света, те трябва да го вземат на сериозно това нещо. Става вече и на съвсем необичайни места. Предният кораб беше в зоната, която е препоръчана и по принцип охранявана", обясни капитан Раданов. 

Корабът "Ейшън Глори" е бил отвлечен малко преди да се присъедини към охраняван от военни кораби конвой, съобщи пред Дарик зам.-министърът на външните работи Марин Райков. Той допълни, че минути преди пиратите да съберат мобилните телефони на екипажа, един от моряците се е обадил на близки и е разказал, че похитителите се отнасят с тях добре и няма опасност за живота им.

"По същия начин, както беше процедурата за първия кораб, така процедираме и в този случай. Установихме контакт с оперативния център на "Аталанта" в Нортууд, очакваме корабът да акостира, за да имаме някаква ориентация по случая", обясни още зам.-министър Райков.

На 8 декември 2009 г. Европейският съюз стартира военната си мисия срещу сомалийските пирати, тероризиращи залива на Аден. Под ръководството на Великобритания, ЕС изпрати мисия от шест кораба и три разузнавателни самолета, които да ескортират търговски кораби по един от най-опасните морски маршрути в света - този, минаващ през Аденския залив. Според предварителните намерения, мисията на ЕС с кодово име "Аталанта" ще трае една година.

Другият отвлечен кораб с българи на борда - британският танкер "Сейнт Джеймс Парк", е на котва край сомалийския бряг. Капитанът се е обадил на семейството си, предал е, че всички са живи и здрави, има храна, вода и пиратите се отнасят добре с тях, заяви капитан Продан Раданов от "Зодиак Шипинг".

На борда на танкера "Сейнт Джеймс Парк" има петима българи и още 21 души от осем националности, сред които руснаци, румънци, поляци, филипинци, турци. Всеки момент се очаква пиратите да установят контакт и да започнат преговорите за освобождаването на кораба. Снощи сомалийските пирати отвлякоха и индонезийски танкер, на който няма българи.

На 28 декември 2009 г. от сомалийски пирати бе отвлечен танкер „Сейнт Джеймс Парк", на борда на който има петима български моряци. Танкерът бе отвлечен в Аденския залив, достигна бреговете на Сомалия на 1 януари 2010 г.

На 6 април 2009 г. сомалийски пирати отвлякоха кораба „Mаласпина Касъл". На борда му бяха 16 български моряци. Плавателният съд, плаващ под панамски флаг, натоварен с желязо, бе нападнат рано сутринта в Аденския залив край бреговете на Сомалия. На 19 май в България пристигнаха седем от похитените български моряци. Останалите се прибраха по-късно.

На 5 ноември 2008 г. на летище в Централна Сомалия беше похитена българката Данка Панчова. Тогава въоръжени бунтовници отвлякоха двама французи, двама кенийци и един белгиец. Всички бяха служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада". Тя беше освободена на 11 август 2009 г., а седмица по-късно - на 19 август, Панчова се прибра в България.