Пирати отвлякоха либерийски товарен кораб в Аденския залив
Пирати отвлякоха либерийски товарен кораб в Аденския залив / снимка: БГНЕС, архив

Четирима заподозрени сомалийски пирати, въоръжени с автомати „Калашников" и гранатомети, отвлякоха товарен кораб с 21 души екипаж, предаде АП. Това е четвъртият кораб, похитен от пирати за по-малко от една седмица.

Плаващият под панамски флаг либерийски кораб "Вок Дейзи", собственост на гръцка компания, е бил похитен на около 300 км извън коридора, в който международните военни кораби охраняват търговските кораби, заяви капитан Джон Харбър, говорител на военноморската мисия на ЕС, уточнява БГНЕС. Моряците успели да подадат сигнал за тревога, но не могли да се спасят от пиратския набег.

В неделя бяха отвлечени още три тайландски кораба на около 965 км извън района на действие на военноморската мисия на ЕС. Пирати разшириха операциите си на юг и изток в отговор на увеличаване на патрулите на европейски и американски военни кораби близо до сомалийския бряг.

В същото време обаче Международното морско бюро изнесе информация, че пиратските нападения по света са намалели с 34% през първото тримесечие на 2010 г. като резултат от присъствието на чуждестранни военноморски сили в Аденския залив, съобщи Ройтерс. Според данните пиратските нападения и въоръжените грабежи в открито море са били 67 през първите три месеца на тази година, спрямо 102 през същия период миналата година.

„Намалението се дължи на драстичния спад на пиратски нападения във водите на Аденския залив, където инцидентите са намалeли на 17 в сравнение с 41 през миналата година. Оптимистичните резултати през първите три месеца не може да бъдат използвани като прогноза за цялата година, тъй като рискът от нападения на пирати все още остава висок", твърдят обаче авторите на доклада.