/ iStock/Getty Images
Яйцата са една от основните съставки в кулинарията и тяхната свежест много често е определяща за това как ще се получи ястието. Освен това яйцата са част от ежедневното меню на голяма част от човечеството.

Затова когато купуваме яйца, ние винаги искаме да сме сигурни, че те са безопасни за консумация.

Съществуват няколко прости и доказани начина да определите в домашни условия дали яйцата са пресни.

Методът с водата

Напълнете дълбока купа със студена вода и след това внимателно пуснете яйцето във водата. Прясното яйце ще потъне на дъното или ще лежи хоризонтално на дъното, докато старите яйца ще се издигнат на повърхността на водата. Този метод се основава на факта, че с течение на времето въздушният джоб, съдържащ се в яйцето, се увеличава, което го намалява неговата плътност и следователно то се издига на повърхността.

Преглед на жълтъка

Счупете яйцето върху равна повърхност. Ако жълтъкът запази консистенцията си без да се разлее, а белтъкът е плосък и широк, това показва свежестта на яйцето. Но ако жълтъкът бързо се разтече, яйцето не е толкова прясно. Пресните яйца имат по-плътен жълтък, който трудно се разтича.

Разклащане

Вземете яйцето, задръжте го до ухото си и след това го разклатете. Ако чуете слаби шумове вътре, това означава, че яйцето е прясно. Но ако чуете силни звуци или изобщо няма звук, тогава яйцето може да е по-старо. Факт е, че по-старите яйца имат по-голям въздушен джоб, което създава по-забележим звук при разклащане.

Оглед на черупката

Черупката служи като естествен защитен слой и нейното състояние често е знак за свежестта на яйцата. Внимателно разгледайте черупката на яйцето. Прясното яйце има светла или бежова, ненаранена черупка. Ако по черупката има напуквания или петна, яйцето може да не е от най-пресните или дори да е развалено.