Париж и Лондон призоваха привържениците на Кадафи да се откажат от него
Париж и Лондон призоваха привържениците на Кадафи да се откажат от него / снимка: Reuters

Франция и Великобритания призоваха поддръжниците на либийския лидер Муамар Кадафи да го изоставят, преди да е станало прекалено късно и приканиха либийците, които са против него, да се обединят в политически процес, който да създаде условия за оттеглянето му, предаде Ройтерс.

Кадафи трябва незабавно да си иде, заявиха президентът Никола Саркози и премиерът Дейвид Камерън в обща декларация, разпространена преди срещата в Лондон на "контактната група" за Либия, предаде Франс прес.

"Призоваваме всички негови поддръжници да го напуснат, преди да е станало твърде късно", казват Саркози и Камерън. "Всеки, който е против него, трябва да се включи в процеса на политически преход", подчертават те. "Всички либийци, които мислят, че Кадафи води Либия към катастрофа, трябва да се мобилизират още отсега, за да поставят основите на преходния процес", добавят те.

В декларацията двамата лидери призовават Преходния национален съвет (ПНС) на Либия да започне национален политически диалог, за да организира прехода.

"Ние не предвиждаме никаква военна окупация на Либия", подчертават двамата лидери, цитирани от Франс прес. "Подобно нещо би нарушило условията на резолюцията на Съвета за сигурност за Либия", посочват Саркози и Камерън. "Категорично потвърждаваме нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета, независимостта, териториалната цялост и националното единство на Либия", изтъкват те.

Във вторник в Лондон ще се състои международна конференция за Либия, допълва БТА. Според Саркози и Камерън на нея международната общност ще изрази подкрепа за либийския народ и за неговата борба за сваляне на диктатурата и създаване на подходящи условия, които ще позволят на либийците да определят бъдещето си.

Според Камерън и Саркози преходният процес в Либия може да се организира около Преходния национален съвет, чиято водеща роля двамата лидери признават. В процеса трябва да се включат представители на гражданското общество, както и всички, които желаят да участват в него и в установяване на демокрацията в Либия, посочват Саркози и Камерън.

На конференцията в Лондон се очаква да присъстват делегати от около 40 страни.