Папата абдикира днес
Папата абдикира днес / снимка: Reuters

Тази вечер папа Бенедикт ХVІ се оттегля официално от Светия престол. След това кардиналите ще започнат консултации преди конклава за избор на негов наследник.

На последната си обща аудиенция папа Бенедикт ХVІ емоционално се сбогува с вярващите. Той заяви, че разбира важността на решението си да стане първият оттеглил се понтиф от 600 години насам, но подчерта, че го е направил за доброто на Римокатолическата църква. Папата каза още, че има голяма вяра в бъдещето на Църквата и допълни, че се оттегля с пълното съзнание за важността на своето решение, но и "с напълно спокоен дух".

Светият престол ще остане празен, а Римокатолическата църква ще остане без водач в 21 часа българско време. Бенедикт XVI обаче ще напусне Ватикана още в късния следобед. Той ще се пренесе в лятната папска резиденция, където ще го изпроводят швейцарските гвардейци.

В 20.00 часа Бенедикт XVI ще предаде символите на властта, пръстена и печата.

Той няма да участва в избора на нов папа. Датата на конклава ще стане ясна през следващите дни, но повечето кардинали, имащи право на участие, са вече в Рим.