Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск днес се срещна поотделно с роднини на израелски заложници в Газа и на палестински затворници в Израел и отправи молитва за мир и край на това, което той нарече тероризъм и на "страстите, които убиват всички", предаде Асошиейтед прес.

Франциск спомена за страданията както на израелците, така и на палестинците след приключването на срещите, които бяха организирани преди обявяването на сделката между Израел и "Хамас" за размяна на заложници и временно прекратяване на огъня. Светият отец не спомена сделката, която представлява най-големият дипломатически пробив от избухването на войната след нападението на "Хамас" в Южен Израел от 7 октомври, отбелязва АП.

Папата каза, че се е срещнал във Ватикана с роднини на някои от над 200-те заложници, държани в Газа и след това – с делегация на роднини на палестинци, които са затворници в Израел.

На площад "Свети Петър" имаше хора с палестински знамена и шалове, както и малки плакати, на които бяха изобразени снимки на тела и думата "Геноцид".

"Вече преминахме отвъд войната. Това вече не е война, това е тероризъм", каза Франциск. "Моля ви, нека продължим с мир. Молете се мир, молете се усилено за мир", призова той.

Светият отец също така се помоли Бог да помогне както на израелския, така и на палестинския народ "да разрешат проблемите си и да не продължават със силните страсти, които в крайна сметка убиват всички".

Израел очаква първите заложници в Газа да бъдат освободени в четвъртък

Папата многократно е призовавал за край на войната и се опитва да поддържа обичайния за Ватикана неутралитет в конфликта, посочва АП. Ватиканът е особено обезпокоен за съдбата на християните в Газа.
Владимир Арангелов/БТА