Откриха тела и отломки от изчезналия самолет в Яванско море
Откриха тела и отломки от изчезналия самолет в Яванско море / снимка: БГНЕС

Спасители, издирващи изчезналия самолет на авиокомпания AirAsia, са открили тела и отломки край индонезийската част на остров Борнео, съобщиха световните агенции.

Ръководителят на спасително-издирвателната операция Бамбанг Соелисти заяви, че са намерени три тела, които може да са на пътници от самолета, а не 40, както се
съобщаваше по-рано.

В индонезийската част на Яванско море са открити и отломки от машината. Соелисти напомни, че са намерени врата от пътническия салон и люк от багажното отделение в морето на 160 км югозападно от град Пангкалан-Бун.

По-рано той съобщи, че индонезийски военен самолет е забелязал на дъното на морето сянка с формата на изчезналата машина.  Служител на индонезийското транспортно министерство каза, че дълбочината на морето в района, където са намерени останките, е около 25-30 метра. Представител на индонезийските власти съобщи, че отломките на еърбъса са се пръснали на площ от 5 километра на входа на пролива Каримата, който разделя островите Суматра и Калимантан (Борнео).

Операцията по издирването на самолета на AirAsia бе временно преустановена заради лошото време във вторник вечерта. Бамбанг Соелисти уточни, че в района на издирването вълните достигат височина 2-3 метра, но отбеляза, че търсенето може да продължи и през нощта при наличие на специално оборудване.

Спасителната операция се ръководи от Индонезия, тъй като самолетът изчезна от радарите, докато бе в нейното въздушно пространство. В групата по издирване участват и представители на Малайзия, Република Корея и Сингапур.

В района на издирването на пътническия самолет има три индонезийски кораба, а към тях ще се присъединят три кораба на военноморските сили на Сингапур. В операцията бе изпратен да участва и американски миноносец, а по-рано в операцията по издирването на машината участваха 30 плавателни съда и 15 самолета.

Самолетът на индонезийския филиал на малайзийската компания AirAsia изчезна от екраните на радарите около 40 минути след излитането си от Индонезия на път за Сингапур в района на остров Борнео. На борда на самолета "Еърбъс А320-200" имаше 155 пътници и 7 души екипаж. Пилотите на трагичния самолет са поискали разрешение да се издигнат над заплашителни облаци, но авиодиспечерите не са успели да им отговорят веднага, тъй като шест други самолета са се намирали в района, съобщава АП.

Индонезийският експерт Алвин Ли смята, че самолетът най-вероятно се е разбил при удара с водната повърхност на Яванско море. Според него, ако във въздуха наистина е имало взрив, както някои твърдят, отломките са щели да бъдат разхвърляни на голяма площ.

Източник: БТА, БГНЕС