Осъдиха Брадли Манинг на 35 години затвор
Осъдиха Брадли Манинг на 35 години затвор / Gulliver/Getty Images

Информаторът на „Уикилийкс” Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор в САЩ за предоставянето на стотици хиляди поверителни документи - най-голямото изтичане на секретна информация в историята на страната, предаде Ройтерс. Съдията, полковник Дениз Линд, която призна миналия месец американския войник за виновен по 20 обвинения, включително в шпионаж и кражба, можеше да го осъди на до 90 години затвор. Прокуратурата поиска 60 години затвор.

Редник Манинг ще бъде уволнен без почести от въоръжените сили на САЩ и ще бъде глобен, като няма да получи част от полагащото му се възнаграждение. По време на краткото заседание военният съдия не изложи мотиви за присъдата, отбелязва АП. Прокуратурата не можа да докаже, че Манинг е помагал на врага - престъпление, наказуемо с доживотен затвор. Той се извини и каза, че искал да провокира дебат за военните и дипломатическите действия на страната си.

Прокуратурата заяви, че изтичането на информация е застрашило живота на американски разузнавателни източници и е довело до отзоваването на няколко посланици, които или са подали оставка, или са били изгонени. Обвинението също така поиска далеч по-тежка присъда, отколкото са получавали други войници през последните десетилетия за издаване на държавна тайна, отбелязва БТА.

Албърт Т. Сомболай получи 34-годишна присъда през 1991 г., защото предоставя на йордански агент информация за подготовката за първата война в Ирак, плюс други документи и модели на оборудване на американската армия за химическа защита. Клейтън Лоунтрий, единственият морски пехотинец, осъден някога за шпионаж, получи 30-годишна присъда, която по-късно бе намалена на 15 години, за това, че предава самоличностите на агенти на ЦРУ, както и планове на посолствата в Москва и Виена на КГБ в началото на 80-те.

На Манинг ще му бъдат приспаднати три и половина години, които вече е излежал, включително 112 дни за това, че е бил държан при неоправдано строги условия.

Организацията „Уикилийкс” заяви, че наложената днес присъда на американския военнослужещ Брадли Манинг за предаване на поверителна информация на сайта е стратегическа победа, тъй като означава, че той ще може да кандидатства за предсрочно освобождаване след девет години, предаде Ройтерс. „Важна стратегическа победа в делото на Брадли Манинг. Манинг сега може да кандидатства за предсрочно освобождаване след по-малко от 9 години, 4,4 години според едно тълкуване”, съобщи „Уикилийкс” в акаунта си в Twitter.

Съдът в САЩ е взел неоправдано решение по делото на Брадли Манинг, заяви представителят на руското външно министерство по правата на човека Константин Долгов, цитиран от ИТАР-ТАСС. „От американските официални лица често може да се чуе критика на едни или други съдебни решения, приети в други държави, за нарушаване на свободата на словото, на събиранията и други граждански права. Когато обаче са засегнати интересите на самите Съединени щати, американската съдебна система, като в случая с Манинг, взема неоправдано сурови решения на принципа „да не посмее никой друг” без никакво съобразяване с правозащитните аспекти”, заяви той.