Остри реакции след ветото на Русия и Китай на резолюцията за Сирия
Остри реакции след ветото на Русия и Китай на резолюцията за Сирия / снимка: Reuters

Някои оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат неприлично и истерично. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС. "Някои гласове на Запад с оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат, бих казал, неприлично, някъде на ръба на истерията", изтъкна Лавров. Той припомни поговорката "Който се сърди, рядко е прав", посочва агенцията.

Целта на "подобни общо взето истерични изявления е главно да се забули същината на онова, което е станало и става сега". Същината е, че днес в Сирия "има не един, а няколко източника на насилие", поясни Лавров. "Затова подкрепихме най-активно ноемврийската инициатива на Арабската лига, че е необходимо да бъде спряно насилието, откъдето и да идва то", изтъкна руският министър.

Този тезис наистина бе отразен в резолюцията, подложена на гласуване, но документът трябва да съдържа не само лозунги, а и конкретни мерки за осъществяване на съответните положения, отбеляза Лавров. "Такива мерки бяха описани доста подробно, но само за едната страна, само за правителствената страна - добави той. - Ние внесохме няколко поправки, за да отстраним дисбаланса и да опишем конкретните стъпки спрямо въоръжените екстремисти в Сирия, които очакваме от опозицията и държавите в световната общност".

Според Лавров Русия предлага в резолюцията да бъде включен призив към сирийската опозиция да се разграничи от въоръжените екстремисти в страната. Освен това, държавите, които имат влияние върху подобни групировки, трябва да бъдат приканени да го упражнят, за да бъде спряно насилието. Русия предлага също искането към властите на Сирия да изтеглят армейските части от градовете в страната да се допълни с искане към въоръжените групировки също да напуснат градовете, информира Лавров.

Русия неведнъж е убеждавала Дамаск да ускори реформите и продължава да го прави. Някои външни играчи обаче "имат други цели" и "се опитват да използват това движение за смяна на режима", "укрепват въоръжените групировки", което "само увеличава броя на жертвите", отбеляза руският външен министър.

Москва е изненадана от отказа на Съвета за сигурност да приеме напълно логични поправки към резолюцията, "отразили по време на предишните кръгове от консултации неща, важни за Русия и Китай", посочи Лавров. Тези поправки предвиждаха да бъдат изключени всякакви текстове за санкции и да се спомене, че резолюцията не упълномощава когото и да било да употреби сила, поясни той.

"Естествено е печално, че съавторите й решиха прибързано да подложат резолюцията на гласуване, макар че се обърнахме към тях с молба да отпуснат още няколко дни, включително за да може да обсъдим ситуацията, след като Михаил Фрадков и моя скромна милост посетят Дамаск на 7 февруари", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

По поръчение на президента Дмитрий Медведев Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят на 7 февруари Дамаск за среща с президента Башар ал Асад, припомня агенцията съобщение на руското външно министерство. "Излезе, че за съавторите (. . .) е по-важно да стоварят върху някого вината за ставащото, да отвлекат вниманието от дейността на въоръжените групи, които получават оръжие и други видове съдействие от чужбина. Това е било по-важно за тях от постигането на консенсус в Съвета за сигурност", заяви руският външен министър.

Москва и Пекин се опасяват в Сирия да не се повтори "либийският" сценарий. С подкрепа от войски на НАТО, санкционирана от ООН, и с разрешението на Съвета за сигурност опозицията в северноафриканската страна успя да свали режима на Муамар Кадафи, но усилията да бъде възстановена стабилността останаха без успех, пояснява РИА Новости. Френският министър на отбраната Жерар Лонге изказа остро възмущението си от двойното вето на Русия и Китай върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, предаде Франс прес. "Това е позор за страните, които отказват да поемат отговорността си. Откровено казано, някои политически култури заслужават шутове в задника", заяви министърът по радио "Европа 1".

"Да се приеме, че един сирийски диктатор може да работи на спокойствие, е позорно за правителствата, които приемат това", добави Лонге, визирайки политиката на сирийския президент Башар Асад, на който ветото в ООН е дало "разрешително да убива", по думите на сирийската опозиция. "Всеки трябва да поеме отговорностите си. Трябва да се събудят тези, които подкрепят конформизма, а конформизмът, който си затваря очите за кървавата диктатура, е недопустим", заяви френският министър на отбраната.

Китай отхвърли обвиненията на САЩ, че защитава сирийския режим, след като наложи вето на проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се осъждаха кръвопролитните репресии на режима на Башар Асад, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Не защитаваме никого. Защитаваме справедливостта по сирийския въпрос", заяви говорителят на китайското външно министерство Лю Веймин. "Китай винаги е призовавал различните страни в Сирия да сложат край на насилието и особено да избягват жертвите сред невинните цивилни", каза той и отбеляза, че Китай продължава да подкрепя усилията на Арабската лига да реши конфликта.

"За жалост страните, които внесоха резолюцията, наложиха гласуване въпреки сериозните разногласия между различни страни по спора. Този подход не беше полезен за единството и авторитета на Съвета за сигурност, нито за подходящото решение на проблема. Поради това Китай гласува против проекторезолюцията. По сирийския въпрос Китай не отдава предпочитание на нито една от двете страни, нито подкрепя някоя съзнателно", добави Лю Веймин. Китай не приема обвиненията на САЩ по ветото на Китай и Русия за Сирия, заяви говорителят на китайското външно министерство.

Днешната китайска преса защити ветото на Пекин. "С гласуването на резолюцията западните сили се надяваха да продължат да упражняват натиск върху президента Башар Асад да подаде оставка и това да отвори пътя за сваляне на режима, който е препятствие пред прилагането на политиката им в Близкия изток", се казва в редакционна статия на в. "Чайна дейли".

Китай и Русия в крайна сметка ще съжаляват за ветото, което наложиха на проекторезолюцията на ООН, осъждаща репресиите в Сирия. Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес. Китайско-руското вето от събота е "като кол, забит в сърцето на усилията за мирно решаване на конфликта" в Сирия, заяви Райс пред Си Ен Ен. С това си действие Москва и Пекин съществено увеличиха риска от насилие и дори от гражданска война, изрази съжаление тя и добави, че САЩ ще увеличат санкциите си срещу Дамаск, както и координацията си с арабските страни за изолирането на президента Башар Асад.

"Страните, които отказаха да подкрепят плана на Арабската лига носят пълната отговорност, че защитават режима в Дамаск", заяви в неделя държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. В плана на Арабската лига, върху който до голяма степен се основаваше проекторезолюцията в ООН, предвижда спиране на насилието и прехвърляне на правомощията на Башар Асад на вицепрезидента, след което да започнат преговори с опозицията. Всички други 13 страни в Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на проекторезолюцията, в която също така се призоваваше за изтегляне на военните части от градовете и започването на преход към демокрация. "Станалото вчера в ООН е пародия", заяви Клинтън и изрази опасения, че в Сирия може да избухне "брутална гражданска война". "Много сирийци, които са нападнати от собственото си правителство, решиха да се защитават, нещо, което можеше да се очаква", добави тя.

Лондон обмисля други средства за натиск над сирийския режим чрез ООН след двойното вето в Съвета за сигурност и желае тези две страни да преосмислят "непростимите си позиции", заяви говорител на премиера Дейвид Камерън. "Наистина се надяваме Русия и Китай да преосмислят позицията си, която е неразбираема и непростима", заяви той. "Има и други начини да се окаже натиск над сирийския режим в ООН, например чрез Общото събрание, и ние обмисляме тези варианти. Сега ще помислим как можем да работим с други страни, едновременно на международно и на регионално ниво в подкрепа на плана на Арабската лига", уточни говорителят на британското правителство. Друг споменат вариант е санкции на ЕС срещу Сирия.

Франция и Германия не могат да приемат блокадата, наложена на международната общност от Русия и Китай, които преди броени дни наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща насилието и репресиите в Сирия. Това предаде Франс прес, като цитира френския президент Никола Саркози след негова среща в Париж с германската канцлерка Ангела Меркел.

След срещата Саркози поясни, че ще разговаря с руския президент Дмитрий Медведев и ще говори с него по сирийския въпрос и от името на Меркел. "Позицията на Германия и Франция относно Сирия е обща - ние няма да изоставим сирийския народ. Това, което се случва в Сирия, е скандал. Ние не можем да приемем нерешителността или блокадата, наложена на международната общност", посочи Саркози. Той припомни, че само през уикенда в Сирия са убити над 200 души. "Учудващо е, че руснаците, които, както историята показва, са били винаги близки до Арабската лига, а днес поради незнайно какви причини изглежда се дистанцират от нея", каза Саркози.

Германската канцлерка призова Москва да прецени добре последиците от решението си относно Сирия. "Ние сме не само разочаровани, но и потресени, че не се стигна до приемане на резолюцията в Съвета за сигурност", каза Меркел.

Мюсюлманските братя в Сирия обвиниха Русия, Китай и Иран, че са съучастници в кланетата, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес.

Мюсюлманските братя обвиниха освен това тези страни, че доставят оръжия на сирийския режим. "Смятаме, че Русия, Китай и Иран са преки съучастници на ужасяващите кланета, извършени срещу нашия народ, не само като подкрепят режима, но и като му доставят директно оръжия и техника за избиването на беззащитни хора", се посочва в изявлението на Мюсюлманските братя.

"Арабските страни и страните от целия свят поемат моралната и политическата отговорност за геноцида, извършен от режима срещу сирийските мъже, жени и деца", допълват Мюсюлманските братя. Групировката обаче е забранена в Сирия. "Казваме на целия свят: Направете така, че да спрете клането срещу сирийския народ. Вашето мълчание пред тези кланета днес оставя свободна фашистката ръка на режима да извършва още кланета утре", се добавя в изявлението на Мюсюлманските братя. (БТА)