Президентът на Косово Вьоса Османи осъди нападението над сръбски момчета в Щръпце, като подчерта, че раняването им е недопустимо и че извършителят на нападението трябва да бъде изправен пред правосъдието, съобщи „Репортери”.

„Раняването на млади мъже на 11 и 21 години в Щръпце е неприемлив акт, така че извършителят трябва да бъде изправен пред правосъдието“, казва Османи, съобщи Косово онлайн.

Президентът поиска от службите за сигурност спешно да се заемат със случая. „Институциите на Косово са напълно ангажирани с осигуряването на безопасна и спокойна среда за гражданите, независимо от етническата им принадлежност. Пожелавам на ранените бързо възстановяване и призовавам службите за сигурност да разрешат случая спешно и според закона“, каза Османи.

11-годишно момче и 21-годишен младеж са били ранени в село Готовуша до град Щръпце от преминаващ автомобил. Двамата са откарани в болница със средни наранявания.

Напрежение в Косово: Блокиран път и присъствие на КейФОР

По време на нападението младежите вървели край пътя и носели елха, когато нападателят открил огън по тях. Те са с огнестрелни рани, едното момче е простреляно в ръката, а другото в рамото, като не са с опасност за живота.

По-големият младеж, който пострада днес, разказа как се е случил инцидента.

„Излязохме на пътя да снимаме и тогава мина кола. Изстреляха куршум и ме улучиха в ръката“, каза той накратко пред TV Herc.

След инцидента разбунтувани сърби блокираха пътя в знак на протест, съобщава сръбският „Телеграф“.

По-късно заподозрян за стрелбата беше задържан.
БГНЕС