Още три деца жертви на химическа атака на ИД в Ирак
Още три деца жертви на химическа атака на ИД в Ирак / БГНЕС, архив

Още две деца са починали в следствие на джихадистката атака с химическо оръжие в Ирак миналата седмица. Така общия брой на починалите стана трима.

"Тази вече установихме смъртта на 10-годишно момиче", заяви Хюсеин Абас, кмет на селото Таза, което беше обект на ракетна атака, която вероятно включва използване на задушливи газове.

ИД извършила нападения с химическо оръжие близо до иракския град Киркук

По-рано днес в следствие на нападението е починало 6-месечно бебе, а непосредствено след самата атака на 9 март загина тригодишно момиче.

Според Абас, вече повече от 1500 души са приети за лечение с оплаквания от парене, обриви и респираторни проблеми.

Около 25 000 души напуснаха домовете си вътре и около града, притеснявайки се от следващо нападение от съседното село Башир, което е под контрола на "Ислямска държава". Таза е населено предимно от шиити туркмени.

Тригодишно момиченце загина при нападение в Ирак с химическо оръжие

Експерти от Оранизацията за забрана на химическите оръжия, базирана в Хага, все още изследват проби от мястото.

Опасните химикали не са най-ефективното оръжие, но имат голям психологически ефект върху засегнатите места, коментира АФП.

САЩ: "Ислямска държава" произвежда и използва химически оръжия

Киркук, главният град, в чийто регион се намират Таза и Башир, е контролиран от кюрдските пешмерги. Враждата им с местни шиитски групировки е пречка пред координирани действия по изтласкването на "Ислямска държава" от Башир.

Източник: БГНЕС