Тригодишно момиченце загина при нападение в Ирак с химическо оръжие
Тригодишно момиченце загина при нападение в Ирак с химическо оръжие / БГНЕС, архив

Тригодишно иракско момиченце е починало, след като е пострадало при нападение с химическо оръжие, приписвано на групировката Ислямска държава, предаде Франс прес.

Малката Фатима Самир е починала от дихателни усложнения и от бъбречна недостатъчност, предизвикани от действието на горчичен газ, използван от ИД в село Таза, в североизточен Ирак, заяви Масрур Асуад, член на иракския Комитет за правата на човека

Момиченцето е било част от десетки приети в болница в сряда хора след обстрел по Таза. Обстрелът е бил от съседното село Башир, където присъства ИД, въпреки че тази част от иракската провинция Киркук е като цяло под контрола на кюрдските сили и на шиитските милиции.

Вчера местни представители казаха, че в нападението ИД е използвал хлор, но не споменаха за горчичен газ. От пострадалите са взети проби за анализ.

Вчера Пентагонът обяви, че международната коалиция срещу ИД за първи път е нанесла удар срещу обекти, в които ИД произвеждала химически оръжия в Ирак.

Коалиционните сили са извършили удара благодарение на информациите, получени от специалист по химическите оръжия на ИД, когото американски спецчасти в Ирак заловили неотдавна.

Източник: БТА