Операция „Зората на Одисей” срещу Кадафи
Операция „Зората на Одисей” срещу Кадафи / Reuters

Международна военна операция, наречена "Зората на Одисей", се провежда от снощи в Либия. Страната е подложена на ракетни и въздушни удари от сили на САЩ, Франция, Великобритания, Канада и Италия. Операцията, по изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия, е насочена срещу противовъздушната отбрана на страната. С настъпването на нощта американски и британски кораби и подводници изстреляха 112 ракети, поразявайки 20 цели. В операцията са участвали френски и британски самолети, които са атакували ключови обекти. От днес във военната операция срещу Либия се включва и Испания. Тя ще участва с четири изтребителя, самолет за зареждане с гориво във въздуха, самолет за морско наблюдение, фрегата и подводница.

Военната операция на международните сили в Либия включва три етапа, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на британски медии. Първата фаза е в ход от 19 март, когато в 18.45 часа френски разузнавателни изтребители атакуваха бронирана военна колона на редовната либийска армия. По-късно на масиран огън бяха подложени противовъздушни и комуникационни установки на режима. Първата фаза предполага нанасяне на удари по 31 цели в Либия, главно обекти на либийските противовъздушни сили.

Либийската телевизия съобщи за 48 жертви и 150 ранени, сред тях и много деца. Пострадала е болница в предградие на Триполи. Според телевизията са били атакувани столицата Триполи и градовете Сирт, Бенгази, Мисрата и Зуара.

Втората фаза ще има за цел поразяването на 2 военновъздушни бази, както и резиденцията на Кадафи в Триполи, която засега не e била атакувана. Третата и заключителна фаза цели коалицията да нанесе удари и по либийските въоръжени сили.

Страните от международната коалиция са установили и морска блокада на Либия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на британски медии. В гарантирането на блокадата участват над 20 бойни кораба и подводници.

Днес към региона се отправя и френският самолетоносач "Шарл де Гол", съпровождан от три фрегати. Засега в операцията "Зората на Одисей" участват САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Испания. Очаква се на по-късен етап към нея да се включат някои арабски държави.

Операция Зората на Одисей срещу Кадафи
netinfo

Вицеадмирал Бил Гортни, директор на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви, че е трудно да се оцени успеха на атаките. Той очаква, че до 12 часа вече ще се знае дали противовъздушната отбрана на Либия е неутрализирана. Генералът подчерта, че за момента американски самолети не летят над Либия и там няма американски сухопътни войски.

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че продължаващото насилие на Муамар Кадафи срещу собствения му народ не оставя друг избор на САЩ и международните им партньори. Обама все пак подчерта, че военната сила не е била първият му избор.

Военните действия в Либия ще продължат, докато либийският лидер Муамар Кадафи не започне да спазва решенията на Съвета за сигурност на ООН, каза френския външен министър Ален Жупе. Той допълни, че крайната цел на операцията е да бъде освободен либийският народ от Муамар Кадафи.

Либия ще упражни правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН, заяви Муамар Кадафи в краткото си аудиопослание, излъчено по либийската телевизия след западните ракетни удари, които той нарече „колониална агресия на кръстоносци", която може да отприщи нова кръстоносна война. Кадафи добави, че сега Средиземно море и Северна Африка вече са бойно поле.

Управляващите в Либия заявиха, че след западната военна операция страната счита за невалидна резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН, налагаща забранена зона за полети над Либия. Триполи поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради френско-американско-британската агресия срещу една независима държава членка на Обединените нации. Правителствен представител заяви още, че Либия е решила да не сътрудничи повече на ЕС в борбата срещу нелегалната имиграция.

Операция Зората на Одисей срещу Кадафи
netinfo

Междувременно хиляди либийци се събраха снощи в силно укрепения комплекс на Муамар Кадафи "Баб ал Азизия" в покрайнините на Триполи, образувайки човешки щит срещу евентуален въздушен удар на съюзническите сили. Те доброволно дошли от всички краища на столицата, за да защитят своя вожд, застрашен от смъртна опасност. Огромният комплекс от казарми, обграден с три реда железобетонни укрепления и снабден с всякакви зенитни оръжия, беше обект на американски въздушен удар през 1986 г.

Муамар Кадафи заяви, че отваря военните си складове и ще въоръжи народа, за да защити Либия от "агресията на колониалистите кръстоносци". Той призова народите и гражданите на арабските и ислямските държави, на Латинска Америка, Азия и Африка, да застанат на страната на либийския народ и да се противопоставят на тази несправедлива агресия, която само ще увеличи неговата сила, твърдост и сплотеност, добави Кадафи

На призива на Кадафи се отзова комитетът на Африканския съюз, който поиска незабавно прекратяване на огъня в Либия. След близо петчасово заседание членовете на комитета публикуваха комюнике, в което настояват и за сътрудничество от страна на либийските компетентни органи за доставка на хуманитарна помощ за нуждаещото се население. Те настояват и за защита на чуждите граждани, включително африканските имигранти в Либия, и за приемане на политически реформи, с цел елиминиране на причините за сегашната криза. Комитетът изрази съжаление, че не може да посети днес Триполи, както планираше, след като поисканото разрешение от
международната общност му било отказано.

Президентът на Венецуела Уго Чавес осъди военните удари срещу Либия, като обвини САЩ и европейските им съюзници, че желаят да завладеят петролните й запаси, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Фидел Кастро и никарагуанският президент Даниел Ортега също възразиха категорично срещу военното участие на НАТО в Либия и намекнаха, че информациите за жестокостите на силите на Кадафи са преувеличени или поне недоказани. В колонката си, публикувана в кубинските държавни медии още преди началото на военната операция, Кастро запита защо изобщо съществува Съветът за сигурност на ООН и заяви, че колосалната военна сила, с която разполага НАТО, само доказва разхищенията и хаоса, пораждани от капитализма.

В Боливия президентът Ево Моралес осъди военната интервенция, като заяви, че стратегията на някои могъщи страни е да измислят проблема, водени от желанието да завземат контрола над петрола. Подобни съмнения изрази Ортега, който заяви че западните държави преследват либийския петрол и "гасят огъня с бензин". Той обвини ООН и генералния секретар Бан Ки-мун, че са инструмент на тези сили.

Операция Зората на Одисей срещу Кадафи
netinfo

Военната операция, започната от западната коалиция, открива пътя за чуждестранна намеса във всяка арабска страна, заяви лидерът на шиитското движение „Хизбула" Хасан Насралла. Това ни напомня за епохата на окупация, колонизация и разпокъсване на територии, добави той, като призна, че ситуацията в Либия е много сложна. Лидерът на „Хизбула" призова бунтовниците към бдителност, защото международната интервенция може да въвлече Либия в играта на западните държави. Насралла призова да продължат бунтовете в Либия, Бахрейн и Йемен, като предложи да им се притече на помощ.

Москва приема със съжаление въоръжената акция, която предприеха в Либия редица страни, позовавайки се на последната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Япония изрази подкрепа за военната операция на западната коалиция в Либия, подчертавайки, че взетите мерки целят да бъде защитено цивилното население. В изявление на външния министър Такеаки Мацумото, цитирано от Франс прес, се напомня, че Токио нееднократно е призовавал либийските власти незабавно да прекратят насилието срещу собствения си народ в съответствие с резолюциите на ООН. Правителството на Япония настоятелно призовава либийския лидер Муамар Кадафи да се вслуша в гласа на международната общност и да вземе правилното решение. В декларацията, разпространена от министерството на външните работи, се казва също, че същевременно според Токио е необходимо да се положат повече дипломатически усилия за прекратяване на огъня в Либия.

Китай иска възможно най-скоро да бъде възстановена стабилността в Либия, заяви външното министерство в Пекин. Изразявайки съжаление за военните удари в Либия, министерството подчерта, че се надява конфликтът да не ескалира и да не доведе до по-големи загуби на човешки живот.

Операция Зората на Одисей срещу Кадафи
netinfo

Индия изрази съжаление, че международната коалиция е пристъпила към обстрел на цели в Либия, предаде Франс прес, като цитира изявление на индийското министерство на външните работи. В изявлението се казва, че Делхи следи с голямо безпокойство продължаването на насилието, конфликтите и влошаването на хуманитарната обстановка в Либия. Индия се въздържа да подкрепи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за зоната, забранена за полети над Либия.

Хърватското правителство подкрепи военната интервенция на съюзническите сили в Либия, предприета, за да се спрат силите на Муамар Кадафи, които въпреки обявеното прекратяване на огъня продължиха нападенията си, предаде агенция Хина.

Турция внимателно следи развитието на ситуацията в Либия и се обявява за изпълнение на резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на турското външно министерство, разпространено от местните медии. Министерството съобщи, че министър Ахмет Давутоглу се намира в постоянна връзка с колегите си от САЩ и Великобритания. Турция ще даде необходимия принос за осигуряване на мира за либийския народ и за тази цел се извършва необходимата
подготовка с участието на турски цивилни и военни институции, се казва в съобщението. Турция винаги е била привърженик на мерките за борба с нападенията срещу цивилното население на Либия и настоява тези мерки да се прилагат в рамките на международното законодателство, се подчертава в съобщението. Министерството специално изтъква нуждата от прекратяване на насилието срещу мирното население на Либия и недопустимостта на нови жертви. Позицията на Турция е, че приетите от Съвета за сигурност резолюции трябва да гарантират териториалната цялост на Либия и безопасността на народа й.

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак изрази надежда, че Муамар Кадафи може да бъде свален от власт до няколко седмици или месеца, ако международната операция срещу него се води ефикасно, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервю за британската телевизия Скай нюз Ехуд Барак подчерта, че Израел няма намерение да участва в операцията срещу Либия. Същевременно военният министър изрази опасенията на страната му, че революциите и преходът към демокрация в арабските страни могат да доведат на власт там сили, които няма да са дружелюбно настроени към Израел. Той визира и страните, в които вече беше извършена промяната - Тунис и Египет, както и Либия, където може да бъде сменен режимът, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Барак определи начинът, по-който арабските народи, се вдигат на крак в защита на правата си като нещо много трогателно, но припомни, че що се касае до революциите опитът показва, че арабските общества не са открити и плуралистични и че човек не може да очаква в тях на власт да дойде арабският еквивалент на Вацлав Хавел - лидера на промените в Чехословакия.

Операция Зората на Одисей срещу Кадафи
netinfo