Оланд: Атентатът във Франция има терористичен характер
Оланд: Атентатът във Франция има терористичен характер / БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че нападението срещу завод близо до Лион е с терористичен характер и това е ясно още от откриването на обезглавения труп с надписи на мястото на атентата, предаде Франс прес.

Президентът, който е в Брюксел за европейската среща на върха, потвърди, че един заподозрян е арестуван и идентифициран, и изказа предположение за втори участник в акта, при който е убит един и са леко ранени двама души.

Френската полиция арестува втори заподозрян за атентата в завода край Лион

Оланд каза, че в Елисейския дворец следобед ще се състои заседание на Съвета за отбрана.

Ако сметнем за необходимо, ще вземем нови мерки за повишаване на сигурността в страната, каза френският президент, цитиран от ТАСС.

Британският премиер Дейвид Камерън изрази пред Оланд съчувствие във връзка с атентата, посочва Ройтерс, позовавайки се на британски правителствен източник.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази солидарност с Франция във връзка с атентата.

Германия и Франция са "единни срещу сляпата омраза на тероризма. Осъждаме остро този акт на тероризъм и фанатизъм", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

Американският президент Барак Обама е бил информиран за нападението.

По последни данни един човек е загинал, а двама души са били ранени в атентата, насочен срещу завода за промишлени газове Еър Продъкст в Сен Кантен Фалавие, посочва Франс прес. Нападението станало в 10 ч. местно време. Според полицейски източници един или няколко души са пристигнали с кола и са нахлули в периметъра на завода. Мъж, развяващ ислямистко знаме, слязъл от колата и влязъл в завода, където взривил няколко газови бутилки.

Източник: БТА