Ограничават круизните лайнери край Венеция
Ограничават круизните лайнери край Венеция / снимка: Gulliver/Getty Images

От януари 2014 г. значително ще бъде ограничен броят на круизните лайнери, които ще могат да влизат в канала Джудека в лагуната на Венеция. Още сега влиза в сила забраната за преминаване през него на съдове с водоизместимост по-голяма от 96 000 тона, както и на фериботи.

Решението е взето във вторник на специално правителствено заседание на италианското правителство, заедно с представители на местните власти на Венеция, областта Венето и различни организации, които отдавна искат тази забрана. Те се борят за запазване средата, както природна, така и културно-историческа, на известния италиански град.

Според обществената организация „Не на големите кораби”, цитирана от ИТАР-ТАСС, за 15 години броят на круизните лайнери, които ежегодно хвърлят котва край Венеция, се е увеличил повече от три пъти. През 1997 г. огромните пътнически кораби, чието присъствие променя пейзажа, са били 206, а приз 2011 г. - вече 655. През 2012 г. с такива пътнически кораби в историческия град са дошли над 800 000 души.

„Исторически дълбочината на лагуната не превишава в повечето места 40 сантиметра”, разказва представител на неправителствената организация. „За да влизат морските гиганти бяха прокопани канали с дълбочина до няколко десетки метра”, отбелязва той, пише БГНЕС.