Обявиха Ашраф Гани за победител на президентските избори в Афганистан
Обявиха Ашраф Гани за победител на президентските избори в Афганистан / снимка: БГНЕС, архив

Бившият финансов министър Ашраф Гани ще бъде следващият президент на Афганистан, сочат окончателните резултати от изборите, обявени днес от независимата избирателна комисия (НИК) в страната и цитирани от световните агенции. Не бе съобщена обаче точната цифра на гласовете, получени от новия президент, отбелязват ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Неговият конкурент Абдула Абдула, който е бивш министър на външните работи, ще бъде главата на изпълнителната власт, посочи ръководителят на комисията Юсуф Нуристани, предаде ДПА. Според ИТАР-ТАСС той е получил несъществуващата в страната длъжност премиер и съответно новият президент ще трябва да внесе промени в конституцията, за да създаде такъв пост.

Ръководителят на избирателната комисия все пак не обяви подробности, включително с колко гласа печели Гани. Бившият губернатор Халим Фидай, който е поддръжник на Гани, обяви, че ръководителят на мисията на ООН в Афганистан Ян Кубиш е казал на комисията да не оповестява подробности около резултатите, посочва АП.

Високопоставен представител на САЩ, пожелал анонимност, пък е заявил, че резултатите от гласуването са ясни, но може да бъдат публикувани със забавяне, за да се избегне насилие. Това подчертава опасенията, че може да се стигне до конфликт, независимо от споразумението между двамата кандидат-президенти, отбелязва агенцията.

По неофициални данни, получени от афганистанската агенция Пажвок и цитирани от ИТАР-ТАСС, Ашраф Гани е получил 55,27 на сто от гласовете на избирателите. Той дължи победата си на 3,93 милиона гласа от 17 афганистански провинции, населени предимно с пущуни.

По-рано Гани, който ще наследи на поста Хамид Карзай, подписа с Абдула споразумение, предвиждащо да бъде създадено правителство на националното единство. Целта е да се сложи край на тримесечните разногласия около втория тур на президентските избори и Афганистан - все още крехка държава, да излезе от настоящата политическа парализа, информира Франс прес.

Според обкръжението на Абдула Абдула новият президент може да положи клетва още на 29 септември. Първата му задача ще бъде да подпише двустранното споразумение със САЩ за сътрудничество в сферата на сигурността, което да уреди присъствието на американски войски в Афганистан след 2014 година, допълва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА