Обезглавеният мъж във френския завод е бил шеф на нападателя
Обезглавеният мъж във френския завод е бил шеф на нападателя / БГНЕС

Шефът на френска транспортна фирма, който бе обезглавен при атентат в завода в град Сен Кантен Фалавие, е бил работодател на предполагаемия извършител на нападението Ясин Сали, съобщи в. "Фигаро", като се позовава на запознат със случая източник.

Главата на директора беше намерена закачена на оградата до входа на завода с ислямистки знамена от двете й страни, а тялото - вътре в сградата. Това е първият случай във Франция на обезглавена жертва при терористичен атентат - често използвана практика в Сирия и Ирак от "Ислямска държава".

Убитият мъж е на около 45 години и е управлявал фирма с разрешително за влизане на територията на завода на американската фирма "Еър продъктс", където бе извършена атаката. Извършителят й бе задържан от дежурния пожарникар на обекта.

Във френския регион Рона-Алпи, където се намира заводът, е обявено най-високо ниво на плана за борба с тероризма "Вижипират" за срок от три дни, съобщи президентът Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

Съпругата на атентатора от френския завод е шокирана от действията му

Ясин Сали е бил известен на специалните служби, които са го свързвали със салафитски кръгове, но не е бил уличен в престъпления. Фигурирал е в базата данни на разузнаването като радикализирано лице, но не е имал съдебно досие, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Сали нямал досие за извършени криминални деяния, но бил известен на специалните служби като радикализиран мъж, който посещавал салафитски среди.

Източник: БТА